18
Thu, Apr

Zoo

Ako ste primijetili da je vaš pas prerano počeo da sijedi, obratite pažnju na simptome i njegovo ponašanje, jer mu je možda potrebna pomoć.

Ako ste primijetili da je vaš pas prerano počeo da sijedi, obratite pažnju na simptome i njegovo ponašanje, jer mu je možda potrebna pomoć.

Pas

Pas2Američki istraživači ustanovili su da mnogim psima dlaka prerano pobijeli kao posljedica anksioznosti, impulsivnosti i straha.

I kuce s godinama sijede, a naučnici iz sa katedre za biologiju na Univerzitetu u Sjevernoj Arizoni, nedavno su se pozabavili razlozima zbog kojih neki psi prerano posijede.

Studija je obuhvatila oko 400 pasa starosti od jedne do četiri godine, a ispitanici su birani u veterinarskim ambulantama, na izložbama pasa i u gradskim parkovima.

Svaki pas fotografisan je spreda i sa strane, a naučnici su ih ocjenjivali u skladu sa tim koliko su sijedih vlasi imali, najprije na njušci s obzirom da se sijede dlake najprije pojave na tom dijelu tijela psa.

Njihovi vlasnici imali su zadatak da ispune formulare sa nekoliko desetina pitanja koja su se odnosila na zdravlje, ponašanje i navike njihovih pasa.

Neka od pitanja bila su da li je pas anksiozan, impulsivan, da li ima strahove i koje, da li žive u dvorištu ili u stanu (kući), da li su kastrirani/sterilisani ili ne, da li imaju neki hronični zdravstveni problem, koliko vremena provode u štenji i rekreaciji…

Izvor: Nacionalna geografija  

Nemate pravo da postavite komentar