26
Fri, Apr

Zoo

Maroko je jedina zemlja na svijetu gdje se koze penju na drveće.

Maroko je jedina zemlja na svijetu gdje se koze penju na drveće.

MAROKO KOZEOve čudnovate, ali i čudesne domaće životinje širom svijeta su poznate po ponekad vrlo zabavnom ponašanju, ali pojava koja se dešava na sjeverozapadu Afrike izaziva ogromnu pažnju svih ljubitelja putovanja. Dugo su prizori koza na drveću stvarali legende i različita smiješna objašnjenja, ali je početak nastanka ove pojave do danas ostao misterija.

Poznati zoolozi dali su svoje objašnjenje – uzrok penjanja koza na drveće u Maroku jeste argan, vrsta drveta slična maslinovom, sa vrlo interesantnim i kozama sočnim plodovima.

MAROO KOZENa pustinjskom putu od Marakeša do priobalnog grada Esaura, svuda se nalaze stabla argana. Želja koza da se oslade plodovima argana vodi ih od drveta do drveta, i pastiri takođe svoje koze prate upravo od drveta do drveta. 

maroko 3I ovdje se priča obično završava za turiste koji ih fotografišu i uskoče u autobus i u nove marokanske avanture – ali, plodovi argana u sebi sadrže smežuranu košticu koju koze ne mogu da svare i uvijek je se riješe zahvaljujući svom izmetu. Tada pastiri prikupljaju te koštice, od kojih se kasnije priprema vrlo jestivo ulje od argana, takođe upotrebljivo i u kozmetičke svrhe.

Manje od 50 mililitara stoprocentnog arganovog ulja košta 48 dolara zato što je potrebno više od 27 kilograma da bi se dobilo 950 mililitara ulja. Osim što se tim uljem premazuje lice (jednostavno probajte da zaboravite kako nastaje to ulje) ono se zajedno sa šećerom i bademima miješa u jednu vrstu slatke paštete koja je čuveni dezert Maroka. 

Pomenuto ulje postalo je retkost jer i argan drveće lagano nestaje, a uzrok ovome jesu upravo šašave koze. Na nivou države donijeta je odluka da se koze u određenim godišnjim periodima čuvaju što dalje od drveća argana ne bi li se farmerima dala šansa da koliko toliko prikupe plodove, a ponešto ostave i za koze. Za sada ovaj sistem funkcioniše, dok Maroko opsijeda veliki broj turista željnih, ne samo lijepe arhitekture, već i lucidnih koza “alpinista”.

Zvuči nevjerovatno, ali ove koze umijeju zaista da skaču s jedne na drugu tanku granu, dok mlađe koze umijeju da se vertikalno penju ili spuštaju niz stablo.

 

Nemate pravo da postavite komentar