24
Wed, Apr

Zoo

 

Iako Miljan Miličković, vlasnik Prihvatilišta u Podgorici,tvrdi da, od kada su smješteni kod njega,   sve radi kako bi mladunčad crnog medvjeda sačuvao od ljudi, fotografije koje se skoro svakog dana pojavljuju na društvenim mrežama, pokazuju suprotno.

 

Iako Miljan Miličković, vlasnik Prihvatilišta u Podgorici,tvrdi da, od kada su smješteni kod njega,   sve radi kako bi mladunčad crnog medvjeda sačuvao od ljudi, fotografije koje se skoro svakog dana pojavljuju na društvenim mrežama, pokazuju suprotno.

12Na njima, medvjedići su u direktnom kontaktu sa ljudima, u njihovom zagrljaju, ili ih ljudi hrane. 

Ornitolog i vlasnik Farme magaraca u Martinićima, Darko Saveljić, objavio je na Facebooku da su medvjedi, “zahvaljujući bezumlju, postali tužna priča zaštite prirode Crne Gore”.

“Svi koji su im se slatko smiješili, držali ih u naručju, čovjek koji ih trenutno čuva, pa i službenici Ministarstva (poljoprivrede i ruralnog razvoja), potpisali su im smrtnu kaznu”, napisao je on.

3Dvoje mladih mrkog medvjeda, starosti oko 2,5 mjeseca, pronašla je na obroncima Suvog Lisca porodica Vuka Simovića, zahvaljujući kojoj su životinje preživjele februarske dane. Mečiće je od Simovića preuzela NVO “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora”, čiji je Miličković vlasnik.

4“Vijestima” je ranije iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) saopšteno da Prihvatilište “nema dozvolu za rad” i da im nije poznato da li ispunjava uslove po pitanju kapaciteta za držanje životinja i kadra koji bi brinuo o medvjedima. Miličković je medijima više puta kazao da želi da medvjede sačuva od kontakta sa ljudima i kako su kod njega na programu podivljavanja. 

“Sve se ovo radilo uprkos instrukcijama da se ne smije raditi i da mečići ne smiju biti naviknuti na čovjekovu blizinu, jer neće ponovo moći sami u prirodu. Kao i dosad, za ove brutalnosti iz ljubavi niko neće odgovarati. Sve su manje šanse da se vrate u prirodu, a držanje u ZOO vrtu sigurno nije lijepa budućnost", kazao je Saveljić 

Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica rekla je da su šanse da medvjedići budu vraćeni u divljinu sada baš male. CZIP, u kojem je prije četiri godine oformljen tim koji realizuje program za proučavanje i zaštitu velikih zvijeri, krajem marta i početkom aprila je uputio Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu poljoprivrede i EPA, Inicijativu za brzo postupanje u slučaju zbrinjavanja mečića. U Inicijativi, pored ostalog, predlažu smještaj mečića u rehabilitacioni centar u Grčkoj, gdje su spremni da preuzmu životinje pod uslovom da, pored ostalog, od nadležne institucije dobiju garanciju da će mečići biti vraćeni u Crnu Goru.

Medvjedići bi u grčko prihvatilište trebalo da budu smješteni sredinom maja, ali Janjušević navodi da je sada upitno da li će biti moguće vratiti ih u divljinu. Iz CZIP su apelovali na građane da ne idu u Prihvatilište kod Miličkovića.

(Vijesti)

 

Nemate pravo da postavite komentar