05
Sun, May

Zoo

Nismo ni svjesni kakve sve biljne i životinjske vrste žive oko nas.

Nismo ni svjesni kakve sve biljne i životinjske vrste žive oko nas.

 

Neke od njih predstavlja sajt montenegrinwilderness.com


crvolika sljeparica typhlops vermicularispinguicula alpina biljka mesoc5bederkaCrvolika sljeparica (Typhlops vermicularis)

Vjerovali ili ne, crvolika sljeparica je zmija. Ljudi je vrlo često miješaju sa crvom zbog oblika tijela, ali i zbog njenog načina života (hrani se sitnim insektima, živi na vlažnim, mračnim mjestima, uglavnom je u zemlji, ispod kamenja). Ova zmija je u potpunoj suprotnosti sa svim onim predrasudama o “opasnim” životinjama


Planinska tustica (Pinguicula alpina)

Ovo je alpska vrsta, koja naseljava isključivo velike nadmorske visine i zato se može naći isključivo na planinama. Iako ne izgleda opasno kao što zvuci, ovo je zapravo – biljka mesožderka!


cekicarkabalkanski c5a1tipavac buthus gibbosusAjkula čekićarka (Sphyrna zygaena)

Iako ove vrste ajkula uglavnom vežemo za neke tropske i nama daleke djelove planete, u Jadranskom moru živi ajkula čekićarka i jedna je od tri vrste čekićarki koje naseljavaju Jadransko more.


Balkanski štipavac (Buthus gibbosus)

Raste maksimalno 6-7cm i uvijek je zućkasto-narandžaste boje. Na prvi pogled ne izgleda toliko opasno (na ovo bi mnogi rekli “kako kome“), a ovo je zapravo najtrovniji balkanski škoripion i u slučaju uboda može biti većih problema.


goleema priljepusa333
Golema priljepuša (Echeneis naucrates)

Ove ribe su svoje ime dobile po tome što se prilijepe uz kožu domaćina – drugih većih riba i morskih pasa, kornjača i kitova, hraneći se njihovim otpacima i parazitima. U tu svrhu prva leđna peraja preoblikovala se u naboranu pločicu kojom se priljepuša pričvrsti za svog domaćina.

 

Foto: montenegrinwilderness.com

 

Nemate pravo da postavite komentar