25
Thu, Apr

Zoo

Upoznajte gospodare brzine, najbrže životinje u vazduhu, u vodi i na kopnu.

Upoznajte gospodare brzine, najbrže životinje u vazduhu, u vodi i na kopnu.


Počinjemo sa najbržom životinjom u zraku, pticom koja je ujedno proglašena i najbržom životinjom na svijetu…
 

sivi soko3. Najbrža ptica na svijetu

 Sivi Soko (Falco peregrinus)

Kada je u pitanju brzina, Sivi Soko je apsolutni svjetski šampion sa svojom brzinom koja može dosegnuti i više od 300 km/h! On nije samo najbrža ptica, već i najbrža životinja na svijetu.

Iako je u standardnom letu najbrža ptica na svijetu čiopa (vrsta jako slična lastavicama) koja može letjeti brzinom od 160 km/h, Sivi Soko se i dalje smatra šampionom sa najvećom zabilježenom brzinom od 389 km/h. Važno je zapamtiti da Sivi Soko ovu brzinu može dosegnuti samo kada se obrušava (na plijen).

Kada smo već kod šampiona na nebu, 2011. godine naučnici su pratili jato Velikih šljuka koje su putovale iz Švedske do centralne Afrike. Zvuči nevjerovatno, ali ove ptice su prešle oko 6.760 kilometara pri brzini od 97 km/h – bez zaustavljanja!


crni marlin2. Najbrža riba na svijetu

 Crni marlin (Makaira indica)

Ukoliko ste već istraživali ovu tematiku, gotovo na svim (ozbiljnijim) stranicama ste mogli pronaći pogrešnu informaciju o tome kako je sabljarka najbrža riba na svijetu sa brzinom od 109 km/h. Nažalost, ovdje se radi o pogrešnom prijevodu i pogrešnoj informaciji: Sabljarka (swordfish), koja inače ima najveću izmjerenu brzinu od 97 km/h je pomiješana sa Lepezastom sabljarkom (sailfish) – ribom za koju većina ljudi vjeruje da je najbrža na svijetu, sa maximalnom brzinom od 109 km na sat.

Ipak, Crni marlin, koji je dosta sličan gore navedenim ribama, drži apsolutni rekord kada je u pitanju najbrža riba na svijetu. Njegova maksimalna zabilježena brzina iznosi čak 130 kilometara na sat!

gepard1. Najbrža kopnena životinja na svijetu

 Gepard (Acinonyx jubatus)

Gepard je velika mačka iz Afrike i nekih dijelova Bliskog istoka. Za razliku od većine drugih mačaka, gepardi se ne mogu popeti na stablo (iako uglavnom mogu skočiti na niže grane).

Ipak, čini se da penjanje po stablima i nije nešto što ih previše brine, s obzirom da su gepardi ubjedljivo najbrže kopnene životinje na svijetu. Mogu dosegnuti brzinu od 120 kilometara na sat, i zadržati istu na udaljenosti od 500 metara. A kao da to nije dovoljno, gepardi mogu dosegnuti brzinu od 0 -100 km/h za samo 3 sekunde.

 (Pixelizam)

Nemate pravo da postavite komentar