24
Wed, Apr

Zoo

Stanovnici Balija često doživljavaju dugorepe makakije kao štetočine koji bi mogli ukrasti vrijedne usjeve.

Stanovnici Balija često doživljavaju dugorepe makakije kao štetočine koji bi mogli ukrasti vrijedne usjeve.

Jon and family and Monkey crossing PPMonkey forest in Ubud Gianyar Bali Indonesia Bali Hello Travel019
Međutim, u Svetoj šumi majmuna, poznatoj i kao Šuma majmuna Ubud (Mandala Wisata Wenara Wana), oni su časni i zbrinuti, jer lokalni stanovnici vjeruju da su oni ovdje dio duhovnog života hramova, odnosno manifestacija hindu bogova.

O majmunima se brine posebno osoblje, ali i stari i mladi mještani koji takođe  paze i na česte turiste koji žele da ih posmatraju izbliza, u njihovom prirodnom okruženju bez kaveza i žica.

park obezyantrentham monkey forest 1341 1 559 348 65 s c1Vjeruje se da najstarije strukture hramova datiraju iz 13. vijeka, ali one su toliko puta do sada obnovljene da je tačan datum nemoguće utvrditi.

Najsvetiji prostor u Svetoj šumi majmuna je Lingga Yoni, Hindu prikaz falusa i maternice, koji je okupirao unutarnje svetište hrama stotinama godina.

 

U posljednjih nekoliko godina naučnici iz cijelog svijeta dolaze u ovu šumu kako bi iskoristili priliku da promatraju majmune u njihovom prirodnom okruženju. Ali ova šuma ne prvilači samo naučnike.

visitors and monkeys 2009 1Ubud Monkey Forest ydc bali tour1Turisti iz cijelog svijeta redovno dolaze, a lokalni stanovnici im prodaju banane i druge poslastice kojima mogu hraniti majmune – uvijek upozoravajući da su oni divlje životinje, i da bi hranjenje ipak trebali prepustiti stručnjacima.

Prema zvaničnoj politici šume – svima je dozvoljeno da ih hrane, ali ako vas napadnu – vi ste krivi.

Sama šuma se sastoji od 27 hektara šumskog tla isprepletenog krivudavim stazama i svetim skulpturama. U njoj se također nalaze i tri važna hrama, za koje se vjeruje da ih čuvaju majmuni. Više od 80 različitih vrsta drveća u šumi nudi utočište za oko 500 majmuna, te velikom broju ptica, guštera, vjeverica i jelena.

 

Nemate pravo da postavite komentar