14
Fri, Jun

Zoo

 

Novo istraživanje pokazalo je da konji mogu da nauče da komuniciraju sa ljudima pomoću simbola. Evo o čemu je riječ...

 

Novo istraživanje pokazalo je da konji mogu da nauče da komuniciraju sa ljudima pomoću simbola. Evo o čemu je riječ...

konji desktop pozadine t20U sprovedenom eksperimentu konji su naučili da pokažu kada im je toplo ili hladno, tako što su okretali glavu u pravcu simbola, crne horizontalne linije. Takođe su mogli da pokažu da li žele da ostanu pokriveni ćebetom ili ne...

Istraživanje

Istraživanje u Centru za primenjeno ponašanje životinja sprovedeno je na 23 konja, koji su naučili zadatke nakon samo 10 do 15 minuta treniranja dnevno. Sesil Mejdel iz Veterinarskog instituta u Norveškoj je sprovela studiju. 

Konji su naučeni da povezuju određene radnje (kao što je pokrivanje ćebetom) sa simbolom tako što su bili nagrađivani komadićima šargarepe. 

Istraživači su otkrili da konji nisu pokazivali simbole bez ikakvog reda, već u zavisnosti od toga kakvo je bilo vrijeme. Konji su tražili ćebe kada je napolju bilo hladno, vlažno i vjetrovito. 

konji

Kako bi testirali da li su konji naučili značenje simbola, pustili su ih u ograđen pašnjak da bi postali potpuno svjesni vremena. 

Simboli su bili okačeni na ogradi ispred svakog konja, da bi na kraju svaki konj njuškom dodirnuo simbol kojim želi da kaže da li mu je hladno ili ne. 

Kada su dani bili hladni, svaki konj je dodirnuo simbol koji znači da želi ćebe, a toplijim danima bi birali drugi simbol.

“Konji su koristili novi vid komunikacije kako bi pokazali da li se osjećaju lagodno ili ne”, pišu autori studije. 

“Zaključak je da konji mogu da nauče novi vid komunikacije sa ljudima.” 

maxresdefault

Istraživači ne mogu sa sigurnošću da kažu da treneri nisu indicirali konjima šta da pokažu, ali sigurno znaju da nije u pitanju isti slučaj kao efekat Pametnog Hansa. 

Naime, konj po imenu Pametni Hans bio je poznat u svijetu kao prvi i jedini konj koji je mogao tačno da odgovara na matematičke zadatke. 

Kasnije se ispostavilo da mu je trener suptilno pokazivao koliko puta treba da udari kopitom o pod ne bi li pogodio tačan rezultat. 

Sesil kaže da su u ovom slučaju konjima oči i uši bili usmjereni samo na simbole, kao i to da su konji odgovarali bez oklijevanja, tako da ne može da se poredi sa slučajem Pametnog Hansa.

(Izvor: B92)

 

Nemate pravo da postavite komentar