26
Fri, Apr

Zanimljivosti

Šamoni Mon Blan ili samo Šamoni, je naselje i opština u istočnoj Francuskoj u regionu Rona-Alpi, u departmanu Gornja Savoja, blizu tromeđe sa Švajcarskom i Italijom.

Šamoni Mon Blan ili samo Šamoni, je naselje i opština u istočnoj Francuskoj u regionu Rona-Alpi, u departmanu Gornja Savoja, blizu tromeđe sa Švajcarskom i Italijom.


SamoniSamoni2Šamoni je poznati ski centar, i u njemu su održane prve Zimske olimpijske igre od 25. januara do 5. februara 1924. godine. Takođe je jedan od najznačajnijih alpinističkih centara na svijetu, jer se nalazi u podnožju masiva Mon Blan, u samoj kotlini rijeke Aure.
Sa italijanskim gradom Kurmajor, koji se nalazi na drugoj strani masiva Mon Blana (4.810 m), povezan je tunelom Mon Blan dužine 11,6 km koji prolazi kroz sam masiv. 
Iznad Šamonija je vrh Egij di Midi (3.842 m). Odatle polazi najduži spust na svijetu, koji Samoni3vodi preko lednika dugog 22 km. Žičara koja vodi do vrha, sagrađena je 1955, a održala je rekord kao najviša žičara na svijetu pune dvije decenije. I dalje drži rekord za najviši vertikalni uspon u svijetu 1035 m. 
Po podacima iz 2014. godine u opštini je Samoni4Samoni5živjelo 8997 stanovnika. Opština se prostire na površini od 245,46 km² (četvrta po veličini opština u kontinentalnoj Francuskoj). Sam grad se nalazi na 1035 m nadmorske visine.
Ne tako davno, cijeli  region reke Rone od Liona do Ansia, putem od Megeve i Taningesa, bio je potpuno prekriven ogromnim glečerom. Prije 10.000 godina, dolina Šamonija je bila potopljena ispod 3.300 Samoni6metara leda. Malo po malo, glečer se povukao, ali je još uvijek predstavljao ozbiljnu prijetnju, početkom XII vijeka, kada su se monasi naselili u Šamoni manastir. U srednjem vijeku, posebno oštre zime dovele su do užasne lavine i razorne poplave, izazvane dolaskom proljeća i otapanjem snijega, koja je zahvatila dolinu bez milosti. Stanovnici Šamonija vidjeli su ovaj događaj kao posljedicu loših djela. Organizovali su hodočašća i tražili blagoslov od vladike za odbranu od ove Samoni7loše sudbine. Međutim, nivo vode nije značajno opao sve do sredine XIX vijeka. Sve do 1850, i dalje je bio vidljiv iz doline Šamoni, kao udaljena prijetnja koja je rasla sve više i više, kada je mit o planini zaustavljen.
Samoni8Ukoliko se odlučite da posjetite Šamoni, onda obavezno posjetite Mer de Glace, glečer do kojeg ćete stići Montenvers vozom. Pogled na glečer je impresivan. To je jedan od najvećih glečera u Francuskoj. Dugačak je 7km i ima površinu od 40km2. Širina glečera je 700m dok je led debeo i do 400 m na nekim mjestima.
Sa svojim kaldrmisanim ulicama, veličanstvenim starim zgradama, Samoni9bogatim nasleđem i otvorenim prostorom, Šamoni je više od skijališta (490 individualnih ski staza), jer je zadržao i mnogo toga od svoje prvobitne privlačnosti, a takođe posjeduje i vrlo prijateljsku alpsku atmosferu. Zapravo, Šamoni se tiho mijenja, iz područja namijenjenog prvenstveno za planinare i skijaše, na mnoge druge raznovrsne oblasti. 
Postoji širok spektar aktivnosti za uživanje posjetilaca. Sa impresivnim kompleksima za plivanje i sport, salonima ljepote, banjama, terenima za golf, klizanje, sankanje, paraglajding, hodanje po snijegu, bioskopom, muzejom, kazinom i pijacom sa svježim lokalnim sastojcima i obiljem radnji, dizajniranim buticima, barovima, restoranima, kafeima i noćnim klubovima. 
Postoji čak 6 aerodroma na dva sata vožnje od Šamonija, i zato je ovo mjesto vrlo pogodno za vikend odmore. Ženevski i aerodrom u Sionu su udaljeni samo sat vremena vožnje.

Dnevna doza geografije

Nemate pravo da postavite komentar