27
Sat, Apr

Zanimljivosti

Predstavljamo vam činjenice o uraganima koje bi trebalo da znate.

Predstavljamo vam činjenice o uraganima koje bi trebalo da znate.

uraganuragan2Proteklih dana, teritoriju SAD i Kariba su pogodila dva jaka uragana: Harvi i Irma.

Kako nastaju uragani, kao i ko im daje imena, saznajte u nastavku:

1. Uragani su ogromne tropske oluje koje donose veliku količinu padavina i veoma jake vjetrove.

2. Uragani se formiraju nad toplim okeanskim vodama u blizini ekvatora. Topao, vlažan vazduh iznad površine okeana se uzdiže izazivajući usisavanje vazduha iz okolnih područja. Novi vazduh postaje topao i vlažan i podiže se započinjući uragan4nepredikan ciklus koji uragan3stvara oblake.

Oblaci se potom rotiraju s rotacijom Zemlje. Ukoliko ima dovoljno tople vode da hrani oluju, formira se uragan, piše National Geographic.

3. Uragani se okreću oko kružnog centra nazvanog oko, gdje je uglavnom mirno i bez oblaka. Oko oka se nalazi najopasniji dio uragana sa najsnažnijim vjetrovima, najgušćim oblacima i velikim kišama.

4. Snažni spiralni vjetrovi uragana mogu da dostignu brzinu od 320 km/h, što je dovoljno jako da se iščupaju cijela stabla i unište zgrade.

5. Na južnoj hemisferi, uragani se kreću u smjeru kazaljke na satu, a na sjevernoj hemisferi u smeru suprotnom od kazaljke na satu. 

uragan56. Kad uragan dođe do kopna, često stvara olujni talas. Ovo se dešava kad veliki vjetrovi pogode more na obali, što prouzrokuje podizanje nivoa vode i stvaranje velikih talasa.

Olujni talas može da dostigne visinu od 6 metara i da se prostire na više od 150 km.

uragan67. Uragani se često nazivaju cikloni i tajfuni, u zavisnosti od toga gdje se dešavaju.

U Atlantskom okeanu i istočnom delu Pacifika se zovu uragani, u Bengalskom zalivu i sjevernom dijelu Indijskog okeana su cikloni, a u zapadnim djelovima Pacifika su tajfuni.

8. Najveći uragan ikad zabilježen jeste Tajfun Tip, koji se desio 1979. godine na sjeverozapadu Paficika. Sa prečnikom od oko 2.220 km, ovaj tajfun je bio veličine skoro polovine SAD-a.

9. Uraganima imena dodjjeljuje Svetska meteorološka organizacija. Svake godine, tropske oluje su imenovane po alfabetskom redu, prema listi koju pravi Svjetska meteorološka organizacija.

To ime ostaje uz oluju i ako se ona razvije u uragan. Imena mogu da se ponove tek posle šest godina.

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar