20
Sat, Apr

Zanimljivosti

Neum (“neon” - novi) je grad u Bosni i Hercegovini.

Neum (“neon” - novi) je grad u Bosni i Hercegovini.

slikaslika2Nalazi se na Jadranskom moru, i jedini je izlaz BiH na Jadransko more, u dužini od 21,2 km. Smješten je u okviru Neumskog zaliva, dugog šest km i širokog 1.2 km, naspram poluostrva Pelješac. Grad zauzima površinu od 225 km². Od Dubrovnika i Mostara je udaljen oko 70 km. 
Klima u Neumu je mediteranska, sa dugim i vrućim ljetima i kratkim blagim zimama. Srednja godišnja temperatura je 16 °C. Neum spada u najtoplije gradove BiH, uz Trebinje i Mostar. Snijeg je prava rijetkost. Neum ima oko 260 sunčanih dana godišnje. Godišnja količina padavina je oko 1011 mm. Srednje mjesečne temperature mora se kreću oko 13 °C u januaru do 29 °C u julu i avgustu. slika3
Povoljni klimatski uslovi omogućavaju, pored kupanja i sunčanja, gotovo sedam mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski vazduh, šetnje obalom, sportovi na vodi...
Blaga mediteranska klima na ovom području slika4pogoduje uzgoju agruma i tradicionalno se uzgajaju: duvan, smokve, vinova loza, bademi, lovor, kupus, krompir i luk. Proizvodi se i više vrsta sireva, vino, rakija lozovača i travarica, suva i usoljena riba, pršuta, suve smokve, med i vuneni proizvodi. Autohtono stanovništvo Neuma se oduvek bavilo poljoprivredom, ribarstvom i ekstenzivnim stočarstvom dok su, kao dodatni izvor prihoda, ubirali slika5ljekovito i začinsko bilje: kadulju (žalfija), ruzmarin i vrijesak i bavili se vađenjem morske soli. U prošlosti su Neumljani bili poznati kao klesari kamena za gradnju kuća. 
Godine 1399. Dubrovačka republika je kupila Neum od bosanske vlastele i upravljala je njime 300 godina. Dubrovačka republika je 1699. prepustila kontrolu regiona Klek-Neum Osmanskom carstvu, prema odredbama Karlovačkog mira, nakon Velikog bečkog rata. Ovaj pojas je dao turskoj vojsci pristup moru, ali još bitnije, Dubrovniku je pružio zaštitu od Mletačke republike. Neum je bio pod turskom vlašću sve do 1878. kada je BiH došla pod austrougarsku upravu. 
Na području opštine Neum se nalazi sedam nacionalnih spomenika: Hutovski grad, crkva sv. Ane u Gracu, kamena ploča s natpisom Radovca Vukanovića, nekropola Crkvina, nekropola Brštanica, nekropola Međugorje i arheološko nalazište Vranjeva Sela. 
Prema preliminarnim podacima popisa stanovništva 2013. godine, u naseljenom mestu Neum popisano je 3.236 lica (4.960 u opštini) a skoro 90 odsto stanovništva je hrvatske nacionalnosti.


(dnevna doza geografije)

Nemate pravo da postavite komentar