20
Sat, Apr

Zanimljivosti

Najveći nacionalni park u Centralnoj Evropi, Hohe Tauern, prostire se na tri pokrajine u Austriji – Tirol, Salzburg i Kärnten.

Najveći nacionalni park u Centralnoj Evropi, Hohe Tauern, prostire se na tri pokrajine u Austriji – Tirol, Salzburg i Kärnten.

slikaslika2 Nacionalni park Hohe Tauern je nastao 1981. godine kao prvi Nacionalni park u Austriji i dostiže opseg preko 1.856 km.

Prirodna blaga ovog parka su vrhovi Grosslockner i Grossvenediger, drevno zemljište Rauris šuma i gromoglasni Krimml vodopadi. Putovanje preko visokog Alpskog puta Grosslockner vodi do visine od 1.448 m i kroz različite klimatske zone.

Zamislite sebe kako stojite na sred Hohe Tauern Nacionalnog parka, u sred kristalnog bijelog dana, okruženi nekim od najljepših planina u Austriji. Ovaj park slika4je najveći Nacionalni park u Austriji, od slika3ukupnih sedam, i najveći prirodni rezervat na Alpima. Među njima, velelepni Grosslockner, jedan je od najviših vrhova na Alpimai nalazi se iznad Tauern planine, na visini od preko 3.700 m.

U Nacionalnom parku prostiru se mnogobrojne doline, kao što su dolina Pinzgau, Pongau i Lungau (pokrajina Salzburg), Isel i podnožje doline Lienz (pokrajina Kärnten).


Na startnoj tački nalazi se parking sa posjetioce i table sa informacijama, dok se detaljnije informacije mogu dobiti u Info centru Nacionalnog parka i lokalnim turističkim institucijama.

slika5Često i šumski putevi u ovom parku vode do dolina: slika6pristupačni su šetačima, ali ne i za vožnju. Međutim, ovdje se mogu naći odlične usluge organizovanog prevoza. Zanimljivo iskustvo je istraživanje parka u pratnji nacionalnog rendžera ili vodiča.

U ljetnjem periodu (od jula do septembra) širok spektar tura za obilaske, koji traju od pola dana do nekoliko dana, su redovna ponuda. U zimskoj sezoni (od sredine decembra do Uskrsa) alpinistima stoji na raspolaganju bezbroj staza koje vode do zadivljujućih planina, ali je najbolje upustiti se u to u pratnji planinarskog ili skijaškog vodiča.


Stara gotička crkva St. Vincent je popularna turistička slika7destinacija zbog svoje lokacije na samom korakuslika8 austrijskog najvišeg vrha Grosslockner.

Falkenstein dvorac, koji se prostire nad dolinom Möll blizu Obervellach-a, zbog svoje lokacije izgleda kao dvorac iz bajki.

Alpe-Adria-staza je nova zvijezda u evropskom nebeskom planinarenju na duge staze. Direktno sa Grosslockner planine ruta počinje svježim visokim planinskim predjelom stijena i leda, kroz pejzaž ispunjen svjetlošću iznad pokrajine Kärnten preko italijanskog regiona Friuli i Slovenije, i konačno pronalazi svoje odredište u ribarskom selu Muggia na obali Jadranskog mora.

Jedna trećina ukupne biljne vrste u Austriji i oko 10.000 životinjskih vrsta živi u Hohe Tauern Nacionalnom parku. Među životinjskim vrstama su divokoza, alpski mrmot, suri orao, alpski kozorog i žutoglava kostoberina.

Nemate pravo da postavite komentar