23
Thu, May

U svijetu

Vredfort krater (Južna Afrika) najveći je krater na planeti nastao udarom meteorita.

Vredfort krater (Južna Afrika) najveći je krater na planeti nastao udarom meteorita.

Vredfort

Prije oko dvije milijarde godina, asteroid prečnika najmanje 10 kilometara jurio je ka Zemlji. Udar se dogodio jugozapadno od današnjeg Johanesburga, u Južnoj Africi, i privremeno je napravio udubljenje dubine 40 kilometara i širine 100 kilometara na površini. Skoro odmah nakon udara, krater se proširio i tako je formirana najstarija i najveća poznata udarna struktura na svijetu.

Naučnici procjenjuju da je krater Vredefort bio širok između 180 i 300 kilometara kada je prestao odskok i kolaps. Ali više od 2 milijarde godina erozije učinilo je da se tačna veličina teško odredi.

 

Može da se primijeti samo dio prstena. To je zato što su područja na jugu popločena kamenim formacijama koje su stare manje od 300 miliona godina. Mlade formacije stijena su izrodile plodno zemljište koje se intenzivno obrađuje.

 

Vredfort 1Tamniji prsten u centru ove slike, poznat kao planina Vredefort, ima plitko zemljište sa strmim terenom koji nije pogodan za poljoprivredu, tako da je ovo područje prirodno pošumljeno. Duž grebena u planinskom predjelu vide se bijele linije: to su najtvrđi slojevi stijena, poput kvarcita, koji se odupiru eroziji. Spoljni deo planine ima otkrivene stijene koje su stare otprilike 2,8 milijardi godina. To je Central Rand grupa, izvor više od jedne trećine svega zlata iskopanog na Zemlji.

 

Map of Vredefort domePosjetioci mjesta udara danas mogu da vide geološko vrijeme prelazeći samo 50 kilometara od Pochefstrooma do Vredeforta. Putovanje bi vas odvelo od plitkih sedimentnih stijena kore nataloženih između 2,5 i 2,1 milijarde godina, završavajući sa granitima starim od 3,1 do 3,5 milijardi godina i ostacima okeanske kore koji su nekada bili oko 25 kilometara ispod površine Zemlje.

Nemate pravo da postavite komentar