25
Thu, Apr

U svijetu

U međunarodnoj penjačkoj zajednici, Elbrus je dobro poznat kao najviši vrh Evrope. U stvari, postoji mnogo nepoznatih zanimljivih istorijskih i kulturnih sitnica o planini Elbrus.

U međunarodnoj penjačkoj zajednici, Elbrus je dobro poznat kao najviši vrh Evrope. U stvari, postoji mnogo nepoznatih zanimljivih istorijskih i kulturnih sitnica o planini Elbrus.

001 Elbrus1) Planina Elbrus je najviši vrh Evrope sa 5.642 metara nadmorske visine. Uprkos povremenim primjedbama, ovo je prilično neosporno širom svijeta.

2) Na lokalnom karačajsko-balkarskom jeziku, Elbrus znači „Liči na hiljadu planina“ ili Mingi-Tau.

3) Planina Elbrus ima jake veze sa grčkom i iranskom mitologijom. Tako je u priči Zevs okovao Prometeja za planinu Elbrus kao kaznu što je ukrao vatru od Zevsa i podijelio je sa čovječanstvom. Korijeni imena „Elbrus“ potiču od planine u iranskoj mitologiji koja se naziva „Alborz“.

4) Kavkaski planinski lanac je dom za 6 najviših vrhova u Evropi, tri od njih u Gruziji (Kazbek je najpoznatiji na 5,047 m), i tri u Rusiji.

5) Prvi zabilježeni usponi Elbrusa bili su u 19. vijeku:

-1829 – Mještanin Hilar Hačirov popeo se na manji istočni vrh.

-1874. – Mještanin Ahijev Satajev je predvodio prvu evropsku ekspediciju na viši zapadni vrh, koju su zajedno vodili britanski istraživač F. Crauford Grove i švajcarski istraživač Peter Knubel.

6) Elbrus je jedno od najboljih skijališta u Rusiji od decembra do aprila! Mnogi Rusi svake zime hrle na Elbrus da skijaju njegove veličanstvene staze sa 3.800 m naniže! Elbrus takođe ima susjednu planinu Čeget koja nudi neke od najboljih skijaških staza u zemlji.

7) Planina Elbrus je bila pod nacističkom kontrolom 6 mjeseci 1942-1943 tokom Drugog svjetskog rata! Na samoj planini Elbrus odigralo se nekoliko bitaka. Grupa nacističkih vojnika se popela na planinu Elbrus u avgustu 1942. u propagandne svrhe.

8) Planina Elbrus je najviša tačka na svijetu kojoj je vozilo ikada pristupilo! Godine 1997. ruski istraživač Aleksandar Abramov predvodio je tim istraživača koji su vozili Land Rover do vrha i to je trajalo ukupno 43 dana!

9) Elbrus je poznat po svojim „bačvama“ u baznom kampu, originalnim kontejnerima u kojima penjači provode nekoliko dana aklimatizujući se za pokušaj izlaska na vrh.

10) Planina Elbrus i planine Kavkaza su istaknute u ruskim pjesmama 19. veka, poznatih pjesnika Puškina i Ljermontova.

Nemate pravo da postavite komentar