18
Thu, Apr

U svijetu

 

Pet “soba” i podzemno jezero krase pećinu smještenu između Višnjana i Poreča, koja je od 1986. u kategoriji spomenika prirode.

 

Pet “soba” i podzemno jezero krase pećinu smještenu između Višnjana i Poreča, koja je od 1986. u kategoriji spomenika prirode.

HIG6cc73f IMG 8734 1000x5555 4Jama Baredine dobila je naziv po terenu na kom se nalazi, od riječi “bared” što znači zapušteno zemljište.

Jama je duboka 132 metra, a staza dugačka 300. Dobro je uređena, osvijetljena, a njene “sobe” poželjećete da gledate satima. U podzemnom jezeru živi i endem, čovečija ribica.

Ova jama poznata je od davnina, ali prva istraživanja krenula su tek početkom prošlog vijeka. Tada se sišlo do 80 metara, a u 70-ima je tek otkriven prolaz do podzemnih jezera. U istraživanjima su pronađeni i keramički ostaci što je dokaz da je čovjek ovdje od davnina boravio.

S uređenjem pećine počelo se tek devedesetih godina prošlog vijeka, a za turiste je otvorena 1995. Jama Baredine je prvi speleološki objekat i geomorfološki spomenik prirode u Istri koji je prilagođen za posjete turista.

Nakon što istražite jamu, u obližnjem Speleolitu možete isprobati penjanje i spuštanje po užetu, a tu je i Traktor Story, etno priča posvećena poljoprivredi. Postavku čini 50-ak traktora oldtimera i priča o vršenju žita, hljeba, maslinovom ulju i vinu.

Sam prostor jame, njene galerije, služe za razne izložbe.

Punkufer

 

Nemate pravo da postavite komentar