18
Thu, Apr

U svijetu

 

Monšau istorijski je grad smješten u planinskom lancu Ajfel, svega 2 kilometra od njemačke granice sa Belgijom.

 

Monšau istorijski je grad smješten u planinskom lancu Ajfel, svega 2 kilometra od njemačke granice sa Belgijom.

31Ovo je jedan od rijetkih gradova u Njemačkoj koji je ostao netaknut za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa se zato smatra najljepšim gradom u Rajnskoj oblasti. Grad živi od turizma, pa je prepun hotela, restorana, kafića i suvenirnica.

Monšau se prvi spominje 1198. godine pod imenom Monžua, a razvio se oko srednjevekovnog dvorca gdje su vladali knezovi Juliša. Tokom svog postojanja grad je pretrpio brojne pljačke i razaranja, ali je ipak uspio da obnovi svoj šarm.

24Posebnim ga čine uske ulice sa obraslim kućama, pogled na reku Roer ili panorama sa obližnjih vrhova.

Srednjevjekovni dvorac je u ruševinama. Djelovi bedema i mnogih odbrambenih kula vidljivi su na svakom koraku, svuda po gradu.

U centru grada nalazi se “Rote Haus”, ogromna barokna gradska kuća koja je pripadala lokalnoj plemićkoj porodici. Za posjetioce je dostupno četiri od osam spratova, koji su raskošno uređeni. Soba koja se posebno ističe u cijeloj kući jeste prva soba sa lijeve strane kada se uđe u zgradu.

Nema posebnog naziva ni istorijskog značaja. Jedinstvena je po tome što je prepuna slika, a sve su slike bez drvenih okvira, odnosno okviri su im naslikani na zidu oko njih.

Ako želite da uživate u ovom šarmantnom gradiću, biće vam potreban automobil. Budući da do grada ne ide voz, a autobusi su više izuzetak nego pravilo.

 

Punkufer

Nemate pravo da postavite komentar