19
Fri, Apr

U svijetu

Prelijepe litice nastale još u tercijumu od pješčara zaličitih boja pravi su ukras Ligurije.

Prelijepe litice nastale još u tercijumu od pješčara zaličitih boja pravi su ukras Ligurije.

Cinkve TereCinkve Tere2Snažno more i vjetar su vremenom izdubili meke porozne stijene i udubili mnoštvo malih zaliva u liticama ovog predjela. Na skučenom prostoru, na ovim stijenama tik iznad mora nastala su bajkovita sela (Montoroso al Mar, Vernaca, Kornilja, Manarola i Riomađore), danas čuvena po proizvosdnji vina i turizmu. Kuće su ušuškane jedna uz drugu po planinskim obroncima i stjenovitim vrhovima, a gdje god je postojalo malo prostora već vjekovima se prave i održavaju terase u kojima lokalni stanovnici gaje prvenstveno masline i vinovu lozu. Predio je odavno na listi Svjetske kulturne baštine zbog svoje ljepote i jedinstvenosti.

     Dar prirode                                          

Cinkve Tere3Cinkve Tere4Priroda je bila darežljiva prema ovom kraju. Osim pomenute prelijepe prirode na stjenovitoj obali u moru se nalaze i 3 božanstvena ostrva. Nose imena Palmarija, Tino i Tineto. Najbliža kopnu je Palmarija, ostrvo veoma popularno za odmor i ljetnje aktivnosti kako okolnom stanovništvu tako i turistima iz svih krajeva Italije i svijeta. Na ostrvcetu Tineto nalaze se ruševine nakada zanosnog manastara u čijoj blizini je danas izgrađena veoma lijepa crkva. Važi za veoma važnu duhovnu lokaciju okolnom stanovništvu. Nedaleko od njega, na ostrvcetu Tino postoji vojna baza te je ono otvoreno za posjete samo 13. septembra, na praznik Sv. Venerija.   

I more pokraj ovih litica je zaštićeno područje. Razlog su jedinstvene vrste korala koje ga nastanjuju. U peridu cvjetanja nijanse žute, crvene, ružičaste i narandžaste boje preplave morsku pučinu i predstavljaju prelijep prizor za oko. Neke jedinstvene vrste korala poput veoma retkog crnog korala upotpunjuju prirodne ljepote lokaliteta.Cinkve Tere5Cinkve Tere6

Težak život stanovnika sela

Veoma nepristupačan predio izuzetno otežava poljoprivredne poslove stanovnicima  pet sela. Usljed takvih životnih uslova, a potpomognuti izgradnjom željeznice još krajem 19-og vijeka, stanovnici sela ovog kraja počinju da se masovno odseljavaju ostavljajući ovaj raj na Zemlji gotovo pustim. Uporna mediteranska vegetacija brzo osvaja natrag teren koji su oni obradili, uništavajući terase i sve što im  se nađe na putu. Srećom, državni organi uviđaju značaj i potencijale kraj, pa se uz finansijsu pomoć države stanovništvo lagano vraća na svoja zapuštena imanja, obnavljaju ih i ponovo pokreću tradicionalnu poljoprivrednu prouzvodnju.

A tradicionalno, već dosta vjekova unazad, ovdje se uzgaja jedna od najkvalitetnijih sorti grožđa, a i vina, u Italiji poznata pod imenom „šaketra“. Vino poznato i priznato još od srednjeg vijeka prvenstveno u tadašnjem Rimu ali i na znatno širem području. Istorijski nalazi kažu da se na francuskim i engleskim dvorima kasnog srednjeg vijeka podrazumevalo konzumiranje ovog veoma kvalitetnog napitka.

Kada se uzme sve u obzir, lijepa i jedinstvena priroda na kopnu, čisto mora sa živopisnim ostrvima na pučini te čuveno lokalno vino i planinski gurmanski specijaliteti lako se dolazi do zaključka zašto je Činkva Tere jedna od popularnijih destinacija u turistički izuzetno razvijenoj državi, kakva je Italija.

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar