25
Thu, Apr

U svijetu

 

Ljeto je završilo, s ulica su nestali kratki rukavi, a mnogi od nas već razmišljaju kako bi bilo lijepo uhvatiti još malo sunčevih zraka na plaži.

 

Ljeto je završilo, s ulica su nestali kratki rukavi, a mnogi od nas već razmišljaju kako bi bilo lijepo uhvatiti još malo sunčevih zraka na plaži.

santorini 12S obzirom kako to u kontinentalnom dijelu trenutačno baš i nije opcija, donosimo ona mjesta na kojima se i desetom mjesecu može uživati u toplom i suvom vremenu!

Santorini

Dio ostrva Cikladi u Egejskom moru, Santorini je nadaleko poznat po svojoj arhitekturi jer je gotovo nemoguće da već negdje niste vidjeli bijele kuće s plavim krovovima. Neke legende govore da je čak na području Santorinija bila drevna civilizacija Atlantida, koju je uništila erupcija vulkana otprilike 1600 pr. Hrista.

st tropezSaint Tropez

Mjesto koje je već decenijama sinonim za elitni turizam smjestilo se na jugu Francuske, točnije na pola puta između Nice i Marseilja. Plaže su čudesne, najpoznatije su Pampelonne i Salins, a s obzirom da temperatura u oktobru nerijetko pokazuje i 25 stepeni, možete to i sami provjeriti. Naravno, u Saint Tropezu će vas čekati i luksuzni barovi i restorani, a vama jedino treba dovoljno novca!

kasKaš

Gradić u Turskoj smjestio se na Likijskom poluostrvu, a u ovo doba godine krase ga visoke temperature. Do unazad par decenija Kaš je bio tek maleno ribarsko selo, ali dolaskom turista procvjetao je i postao IN destinacija.

LanzaroteLanzarote

Najsjevernije ostrvo Kanarskih ostrva koji je i UNESCO proglasio rezervatom biosfere smjestio se oko 150 kilometara od marokanske obale. Ovdje i u desetom mjesecu temperature idu iznad 20, tako da možete uživati na stjenovitim i pješčanim plažama.

ZakintosZakintos

Itekako poznat našim studentima, s obzirom da je dobar dio budućih akademskih građana apsolventsko putovanje proveo na Zakintosu. U oktobru preko dana živa pokazuje 23 stepena, a hladnije je tek preko noći. Ostrvo se inače nalazi u Jonskom moru, a o njemu je još u pradavna vremena pisao i Homer. Rajske plaže i zabava glavne su stvari koje ćete pronaći na Zakintosu. 

cagliariSardinija

Sardinija je u jesen prilično topla, ali isto tako i zabavna. Održavaju se razni festivali od kojih je najpoznatiji „Autunno in Barbagia“ (Jesen u Barbagi), ali ne fali ni plaža u kojima možete ispitati temperaturu mora. Takođe, ko želi kulturu i gradski „đir“ uvijek može posjetiti gradove Alghero i Cagliari, a željnima gastronomije preporučamo slavni sir Casu Marzu.

costa bravaCosta Brava

Dio španske obale koji se pruža od francuske granice pa sve do Barcelone, izvanredno je mjesto za hvatanje sunčevih zraka u jesen. Ovdje ćete pronaći more pješčanih plaža, a kad vam dosadi kupanje, uvijek možete otići u Picassov ili Dalijev muzej i provjeriti što su to sve izradili genijalni španski umjetnici.

dubrovnikDubrovnik

  Grad koji je ljeti prepun i čijim je ulicama ponekad gotovo nemoguće prošetati, u desetom mjesecu i više je nego poželjan odabir.

More zna biti još dovoljno toplo za uživanje u morskim radostima, a cijene smještaja daleko su niže nego od onih u srcu sezone.

amalfiAmalfi

Sunce grije i na jugu „Čizme“. Amalfijska obala proteže se od prekrasnog mjesta Positano na zapadu pa do mjesta Vietri sul Mare na istoku. Ovdje je toplo, a zbog velikog značaja, obalu je UNESCO uvrstio na popis Svjetske baštine ravno prije 20 godina. S obzirom kako je Italija uvijek dobar izbor, s Amalfijem je teško „fulati“...

SeveilaSevilla

U srcu Andaluzije smjestila se Sevilla, koja je idealan odabir za sve željne zabave, kulture i ugodne jesenske temperature.

Radi se o četvrtom po veličini španskom gradu koji je prema legendi osnovao Heraklo, a s obzirom kako su Sevillom dugo vladali Mauri uticaj njihove arhitekture i dalje je itekako prisutan.

U svakom slučaju, ako vam se ide u Španiju, a želite ostaviti Madrid i Barcelonu po strani, Sevilla je grad s kojim je nemoguće pogriješiti.

 

Punkufer

Nemate pravo da postavite komentar