08
Wed, May

U svijetu

Predstavljamo vam predivne predjele Evrope koji na najbolji način čuvaju tajne kamenih dvorana i umjetnička djela koja su u njima nastala.

Predstavljamo vam predivne predjele Evrope koji na najbolji način čuvaju tajne kamenih dvorana i umjetnička djela koja su u njima nastala.

pecinapecina2Paleoantropološkinja i saradnica National Geographica Ženeviv fon Pecinger proučavala je drevne pećine i umjetnost ledenog doba.

Ovom prilikom nam preporučuje tri obavezna mjesta u Evropi koja na najbolji način čuvaju i prikazuju pećinsku umjetnost iz ledenog doba:

Dordonja (Francuska)

Ovo područje na jugozapadu Francuske obiluje pećinama sa dobro očuvanim crtežima iz ledenog doba, uključujući i poznatu pećinu Lasko. 

Dvije omiljene pećine Pecingerove se nalaze blizu sela Les Eyzies-de-Tayac: Les Kombareles sa gravurama životinja i ljudskih figura i Font-de-Gaume sa raznobojnim crtežima na kamenu.  Nemojte da propustite ni pećinu Rufinjak i crteže mamuta.

   pecina3pecina4Dolina Koa (Portugal)

Smještena istočno od grada Porto, ova rječna dolina je jedno od najboljih mjesta u Evropi ako želite da vidite umjetnička djela na stijenama iz doba paleolita na otvorenom. Istražite ovu dolinu i uživajte u ugraviranim slikama stotine lica u kamenu.  Posjetite i Muzej Kao, koji čuva istoriju ove doline. 

   Kantabrija (Španija)

U pećini El Kastiljo se nalaze neki od najstarijih pećinskih crteža u Evropi, uključujući desetine crvenih otisaka ruku, starih više od 30.000 godina (neke od njih su napravili žene i djeca iz ledenog doba).

Posjetite i dva kantabrijska muzeja koja osvjetljavaju pećinsku umjetnost: Muzej Altamira i Muzej arheologije.

Nemate pravo da postavite komentar