27
Sat, Apr

U svijetu

Ujedinjeni Arapski Emirati odavno su se profilisali kao jedan od lidera zemalja na Bliskom istoku, a sve što naprave ili izgrade izgleda grandiozno i nevjerovatno lijepo.

Ujedinjeni Arapski Emirati odavno su se profilisali kao jedan od lidera zemalja na Bliskom istoku, a sve što naprave ili izgrade izgleda grandiozno i nevjerovatno lijepo.

vrtvrt2Dubai je, naravno, lokomotiva napretka, a „Vrt čuda” (eng. Dubai Miracle Garden) je upravo to – čudo.

Već samo ime nagovještava da je u pitanju pravo čudo pošto je vrt izgrađen u pustinji. Prostire se na 72.000 kvadratnih metara a ono što je najspecifičnija stvar u vezi sa njim jeste da se u njemu nalazi više od 60 miliona cvjetova.. To ga čini najvećim prirodnim cvjetnim vrtom na svijetu.

Nalazi se u Dubailendu i jedna je od najvećih atrakcija pošto svake godine privuče milion i po turista iz cijelog sveta.

S obzirom na to da se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima temperatura ljeti penje i preko 50 stepeni, a prosjek je vrt3vrt4oko 40, vrt je zatvoren u periodu između juna i septembra.

Postavke cvijeća se mijenjaju svake sezone pa turisti uvijek uživaju u drukgačijem prizoru.

“Ljudima su dosadili tržni centri i raznorazna zatvorena mjesta. Nadam se da će ljudi shvatiti da ovu zemlju ne čine samo građevine od betona i čelika. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju lijepo vrijeme tokom sedam mjeseci i uz vrlo malo pažnje i njege možete dobiti lijepe stvari”, rekao je Abdel Naser Jahal, čovjek koji je najzaslužniji za otvaranje „Vrta čuda”.

Pomenuti avion nije jedina stavka iz vrta koja je zaslužila da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda. Jedna od atrakcija je cvjetni zid koji je dugačak čak jedan kilometar. Još jedan predivan segment vrta jeste staza od četiri kilometra ukrašena živopisnim cvjetnim selekcijama.

Nemate pravo da postavite komentar