30
Fri, Oct

U svijetu

Zbog visoke temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji rudarskog gradića u Australiji žive ispod površine zemlje.

Zbog visoke temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji rudarskog gradića u Australiji žive ispod površine zemlje.

Kuber PediKuber Pedi2U utrobi zemlje nalazi se čak i pravoslavna crkva.

Rudarski gradić u Australiji, Kuber Pedi je poznat kao svjetska prijestonica opala, koji je još kod starih Grka i Rimljana važio za simbol nade, nevinosti i čistote. Najskuplji opali na svijetu vade se ovdje, a ime gradu dali su Aboridžini – kupa piti, što znači “bijeli čovjek u rupi”.

Ipak ono što je najzanimljivije za ovaj grad jeste da zbog velike temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji, njih oko 1.700 žive pod zemljom!

Gledano spolja, predio izgleda kao u čuvenom filmu “Pobjesneli Maks”. Ipak, prava slika se krije u utrobi zemlje. Tu se nalazi sve što možete da očekujete u jednom modernom gradu.

Ono što je posebno inetresantno vezano za ovaj gradić jeste da se u njemu nalazi i pravoslavna crkva posvijećena Svetom Iliji. Crkvu krase i prelijepi vitraži, kroz koje se prelama spoljna svjetlost, kao i statue svetaca isklesane u stijeni.

Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode. Mještani žive u kućama koje su uklesane u stijenama, tu su tri spavaće sobe, dnevna, kuhinja i kupatilo.