19
Fri, Apr

U svijetu

Razorne vulkanske erupcije praćene eksplozijama, gejziri vrele vodene pare koja lebdi nad vama, vrelo blato koje ključa i tutnjava od kojeg podrhtva tlo pod vama kao upozorenje da svakog trenutka slijedi erupcija zvuče kao opis nekog opasnog mjesta u koje ne želite da zalazite.

Razorne vulkanske erupcije praćene eksplozijama, gejziri vrele vodene pare koja lebdi nad vama, vrelo blato koje ključa i tutnjava od kojeg podrhtva tlo pod vama kao upozorenje da svakog trenutka slijedi erupcija zvuče kao opis nekog opasnog mjesta u koje ne želite da zalazite.

RotoruaRotorua2Ovo je zapravo kratak opis Rotorue, prelijepe oblasti na Sjevernom ostrvu Novog Zelanda gdje geotermalna energija Zemlje oblikuje reljef.

    Život na vrelom tlu

Još od prvih doseljenika, Maora iz Polinezije, u 14-om vijeku život u oblasti zavisi od Zemljine vreline. Od maorskog plemena Arava sve do Evropljana koji su mnogo kasnije zauzeli Rotoruu lanac prelepih jezera oivičenih Rotorua3Rotorua4planinama privukao je pažnju. Jezera su bila prebogata krupnom ribom i vodenim pticama a zemlljište ekstremno plodno i uvijek toplo. Bezbroj toplih i vrelih izvora služili su stanovništvu kao voda za sanitarne potrebe a najtopjliji i kao mjesto za prirpremanje hrane. Do duboko u 20-i vijek na svakom izvoru mogla se sresti po neka lokalna domaćica kako priprema obrok svojoj porodici na tradiocionalan način.

Vremena su se promijenila ali je zavisnost Rotorue od Rotorua5Rotorua6geotermalne energije čini se veća nego ikada. Moderno turističko naselje izgrađeno uz obale jezera živi od pomenutih čuda prirode. Posebna je atrakcija obilazak nekog od poznatih izvora i gejzira poput gejzira Flat, trostrukog gejzira Perjanica princa od Velsa ili gejzira Lejdui Noks u koji se svakog jutra ubacuju ljuspice sapuna da bi on tokom dana bacao vrelu sapunicu i do 30 m u visinu..

Onima koji vole „mirniju prirodu“ organizuju se ture u dolinu Vaimangu. Ova uspavana pustinjska ljepotica prepuna je kratera i vrelih bazena u kojima ključa rastopljeno blato. Na njenom obodu se mogu vidjeti dvije ogromne kvarcne terase, ružičasta i bijela, kao podsjetnik na veliku erupciju 1886. godine. Veliko jezero Rotomahana tada se pretvorilo u visoki stub blata i pare. Poginulo je 155 ljudi a eksplozija se čula sa daljine od 160 km. Mnoga sela su zatrpana a neka od njih danas su turistička atrakcija, pandan evropskoj Pompeji. Najpoznatije je selo Te Vairoa. Činjenica da apsolutno ništa nije najavljivalo veliku katastrofu opominje koliko Rotorua može biti opasna. Uostalom, na to podsjeća i pomalo neprijatan miris pokvarenih jaja, tačnije vodonik-sulfata koji izbija svugdje iz tla na ovom mjestu; iz pukotina na putu, kanala, rupa na terenima za golf... Ali i to je dio prirodne ljepote Rotorue.

Poslije dana prepunog avanture po užarenom tlu ostrva savršen kraj će biti večera uz vatricu pripremljena na tradicionalan način, na vreloj pari koja izbija direktno iz središta Zemlje...

(zanimljiva geografija)

Nemate pravo da postavite komentar