23
Fri, Oct

U svijetu

San Marino, odnosno Najuzvišenija Republika San Marino kako glasi puno ime ove države je republika smještena na Apeninskom poluostrvu, okružena je teritorijom Italije sa svih strana.

San Marino, odnosno Najuzvišenija Republika San Marino kako glasi puno ime ove države je republika smještena na Apeninskom poluostrvu, okružena je teritorijom Italije sa svih strana.

San MarinoSan Marino2Peta je najmanja država na svijetu sa površinom od 61km2 i populacijom od 34.450 stanovnika po podacima iz 2013.

 Istorija San Marina

San Marino je jedna od najstarijih država na svijetu, osnovan je još 301. godine. Tada je  bio sastavni dio Rimskog carstva ali se i dalje  ta godina uzima kao godina osnivanja San Marina. Za sebe tvrde da su država sa najstarijim suverenitetom i ustavom na svijetu.

Ustav San Marina zvanično je  San Marino3San Marino4napisan 8. oktobra 1600. Nezavisnost novoj maloj naciji prvo je priznala Napoleonova Francuska 1797. a kasnije 1815. na kongresu u Beču priznale su je i ostale evropske države. Iako suverena, ona je potpuno zavisna od Italije kojom je okružena u cjelosti od 19. vijeka.

Đuzepe Garibaldi je ujedinio Italiju 1860. a svoje sklonište od neprijatelja napravio je u San Marinu. Tamo je dobio novčanu pomoć i namirnice koje su mu bile potrebne da dovrši svoju kampanju. Garibaldi je garantovao da će San Marino uvek biti nezavisna suverena država. I tako je zaista i bilo.

                                                                                                                                  Tri tornja San Marina

U istoimenom glavnom gradu San Marina nalaze se tri vrha na kojima su izgrađene tri kule koje su postale zaštitini znak republike. Najstarija Guaita je nastala u 11-om vijeku, na najvišem vrhu je u 13. vijeku nastala Cesta a u 14. Montele. Ove tri prelijepe kule krase svaku razglednicu San Marina. Na zastavi republike takođe su predstavljene  tri kule uz natpis „Libertas“ tj. sloboda.

    Nekoliko zanimljivih informacija o San Marinu

San Marino5San Marino6Iako je Grad San Marino prijestonica republike, najveći grad u njoj je Dogana.

Od 1923. do 1943. San Marino je bio pod valašću Fašističke partije.

U drugom Svjetskom ratu bili su neutralni. Pred kraj rata Nemačka ih je okupirala ali su Savezničke snage uspjele da ih oslobode u čuvenoj bitki kod San Marina.

Vlada San Marina je američkom predsjedniku Abrahamu Linkolnu dodijelila zvanje Počasnog građanina San Marina.

San Marino7San Marino8San Marino je članica Savjeta Bezbednosti i Ujedinjenih nacija ali nije članica Evropske Unije.

Republika ima jednu od najmalobrojnijih vojnih snaga na svijetu čije je zaduženje da patroliraju državnim granicama a nacionalna odbrana San Marina je odgovornost italijanskih oružanih snaga.

Italijanski i romanjolski (lokalni dijalekt) su zvanični jezici a valuta koja se koristi je Evro.

Stanovništvo se najviše bavi turizmom, bankarstvom i proizvodnjom i izvozom keramike.

Nacionalna poslastica “Torta tri planine” ili “Totra tri kule” (u originalu Torta Tre Monti ) jeste slojevit kolač napravljen od oblande i čokolade čije ime i izgled asociraju na čuvene tri kule San Marina.

Velika nagrade San Marina, trka Formule 1 koja se održava svake godine u Imoli (na teritoriji Italije) je događaj koji je maleni San Marino stavio na svjetsku sportsku mapu. Zbog pravila da svaka država može organizovati  samo jednu trku godišnje Italijani, koji su već domaćini čuvene trke u Monci, su domaćinstvo druge trke „pozajmili“ San Marinu i na taj način Republika San Marino je ni kriva ni dužna postala dio „najbržeg cirkusa na svijetu“. Za tako malu državu to je velika prilika za promociju i zaradu.

Zanimljiva geografija