25
Thu, Apr

U svijetu

Mnogo spektakularnih pejzaža drastično je promijenilo svoj izgled ili potpuno nestalo.

Mnogo spektakularnih pejzaža drastično je promijenilo svoj izgled ili potpuno nestalo.

slikaslika2Predstavljamo vam neke od njih...

Samo u posljednjih 50 godina, stotine prirodnih pejzaža širom svijeta su drastično promijenili svoj oblik ili su potpuno nestali.

Međutim, sile vjetra, vode, sunca, vulkana i naravno ljudi već mnogo stotina godina utiču na promjenu nekada predivnih pejzaža.

Predstavljamo vam 10 prirodnih čuda koji više ne postoje:

    Plaža Kaimu (Havaji)

Oko 150 domova i popularni crni pijesak su izgubljeni kad je spori, neprekinuti tok lave prešao preko havajskog sela Kalapana ranih 1900-ih godina. 

     Solomonova ostrva (Okeanija)

Nisko pozicioniranim ostrvima u Pacifiku stalno prijeti potapanje usled podizanja nivoa okeana. Prošle godine je potopljeno pet ostrva iz grupe Solomonovih ostrva.

  slika3slika4  Plaža Legzira (Maroko)

Svi koji su ikada posjetili ovu plažu izvan grada Sidi Ifni u Maroku bili su tužni kad su čuli da se jedan od dva luka srušio u septembru prošle godine. Iza njega je ostala gomila crvenog krša. 

     Ledeni greben Larsen C (Antarktik)

Santa leda teška 1.000 milijardi tona se u julu ove godine odvojila od ledenog grebena Larsen C.  

    Azurni prozor (Malta)

Možda i glavna turistička atrakcija Malte, nestala je u martu ove godine kad ju je pogodila snažna oluja.

    Drvo tunel (Kalifornija)

Hiljadu godina stari tunel drvo bilo je samo jedno od stabala u Kaliforniji od kojih su pravljeni tuneli u kasnom XIX vijeku. Nažalost, u januaru prošle godine ogromna oluja je oborila poslednju džinovsku sekvoju i uništila ovaj tunel napravljen od drveta, koji vidite na slici ispod.

    Drvo u Tenereu (Niger)

Drvo u Tenereu je važilo za najusamljenije drvo na svijetu, budući da je bilo izolovano u Sahari i da se najbliže drvo nalazilo 400 km od njega.slika5

Tako je bilo sve do 1973. godine kad ga je navodno oborio pijani vozač.

     Mukurob stena (Namibija)

Jedna od najupečatljivijih atrakcija u zemlji, stjenovita formacija u pustinji Namib, srušila se 7. decembra 1988. godine.

    Nacionalni park 12 apostola (Australija)

Trenutno postoji 8 apostola u ovom nacionalnom parku. Posljednji se srušio 2005. godine pred očima turista koji su željeli da ga fotografišu.

    Starac s planine (Nju Hempšir, SAD)

Tajanstveni profil, koji je bio poznat i kao Veliko kameno lice, više ne podsjeća na Starca s planine budući da se srušio 3. maja 2003. godine,

Ncionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar