19
Fri, Apr

U svijetu

 

Dubai je grad poznat po svojim ekstremnim atrakcijama – od masivnog zatvorenog zabavnog parka površine od oko 150.000 kilometara kvadratnih, do pravog, pravcatog skijaškog odmarališta usred pustinje…

 

Dubai je grad poznat po svojim ekstremnim atrakcijama – od masivnog zatvorenog zabavnog parka površine od oko 150.000 kilometara kvadratnih, do pravog, pravcatog skijaškog odmarališta usred pustinje…

651Očaravajuća Dubai Miracle Garden je samo još jedno nevjerovatno čudo na ovoj listi. Sa više od 45 miliona cvjetova, Dubai Miracle Garden je najveća cvijetna bašta na svijetu, koja posjetiocima nudi umirujući i očaravajući pogled na jedan sasvim drugačiji svijet. Ipak, možda je ona fascinantnija i privlačnija jer se nalazi usred pustinje!

Dubai Miracle Garden nalazi se u Al Barsha South dijelu, a otvorena je na Dan zaljubljenih prije četiri godine.

23

Od prvog dana, ona je postala omiljena i izuzetno popularna lokacija za ljubitelje prirode, ali i zaljubljene koji žele da izgovore svoje sudbonosno “da” u okruženju koje je nalik raju.

Veliki lučni prolazi u obliku srca koji su prekriveni cvijećem, pozivaju goste da zavire unutar ovog predivnog parka. Za stvaranje ove rajske bašta bilo je potrebno 60 dana i oko 400 ljudi, kao i više od 60 različitih varijeteta cvijeća, poput petunija i zdravca koji rijetko uspijevaju u ovom podneblju.

45Posjetioci koji dođu u ovo predivno mjesto, imaju osjećaj kao da šetaju kroz ogromnu izložbu dok istražuju sve intrigantne dezene koji je krase, a koji se mijenjaju svake sezone.

Ovdje možete vidjeti ogromne cvijetne piramide, igloe, srca i paune dekorisane različitim laticama. Dio dekoracije su i vintage i novi automobili – u prošlosti, ovdje su mogli biti viđeni Ferrari modeli sa vozačima, u potpunosti prekriveni cvijećem.

Moći ćete da vidite i skupove domova koji sačinjavaju cio jedan komšiluk prekriven cvijećem. Rekviziti koji su dio jedne scene su veoma interesantni, a predstavljeni su prevrnutim automobilima, flamingosima i papagajima sa šarenim krestama i perjem.

6711

 

 

 

 

 

 

 

 

 

810U Dubai Miracle Garden bašti ćete pronaći najveći cvijetni aranžman na svijetu, koji formira repliku Emirates Airbus A380 aviona, a prekriven je sa više od 500.000 cvjetova i biljaka.

Maštoviti dizajni krase svaki kutak ove bašte – od gigantskih saksija iz kojih se preliva na stotine cvjetova, do vetrenjača, pa čak i replike čuvene Burj Khalifa građevine. Gdje god da se okrenete, vidjećete pravi kaleidoskop boja, zahvaljujući brojnim cvjetićima.

Kada vam zatreba predah od šetnje i sve ljepote koju možete vidjeti oko sebe, možete sjesti na cvijetni krevet, što je u pravom duhu ove oaze.

5577Kako bi omogućili cvijeću da raste, u ovoj bašti je instaliran sistem navodnjavanja koji koristi otpadnu vodu, tako da nijedna kap nije protraćena. Dubai Miracle Garden bašta je otvorena po sezonama, a ponovo će dočekati svoje posetioce 1. novembra. Ostaće otvorena do kraja mjeseca maja iduće godine.

Ljudima su po svemu sudeći obični tržni centri dosadili i oni od nove arhitekture i dizajna očekuju nešto sasvim drugačije, poput ovog projekta koji smo vam opisali.

 

Nemate pravo da postavite komentar