18
Thu, Apr

U svijetu

Oko podneva 24. avgusta 79. godine probudio se Vezuv, a eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala, sitnog kamenja i pepela koji je zatrpao Pompeje, odnosno sve u radijusu od 70 km...

Oko podneva 24. avgusta 79. godine probudio se Vezuv, a eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala, sitnog kamenja i pepela koji je zatrpao Pompeje, odnosno sve u radijusu od 70 km...

61399395 161211345 pompejiPompeji su grad na obali rijeke Sarno blizu Napulja, koji je erupcija vulkana Vezuv uništila u ljeto 79. godine nakon Krista. Pretpostavlja se da je u gradu tada živjelo oko 11.000 stanovnika.

Prva iskapanja započela su 1748. godine za vladavine burbonskog kralja Karla Napuljskog. 

Vulkanska erupcija mumificirala je dio tijela nesretnih stanovnika ovog gradića u talijanskoj pokrajini Kampaniji te tako znanstvenicima omogućila detaljniju analizu njihove smrti, ali i načina na koji su živjeli.

61211346 pompeji61399393

Upotreba medicinskih skenera potvrdila je velik broj lomova na lubanji, čime je dokazano da je smrt uglavnom nastupila kao posljedica urušavanja grada nakon erupcije, a ne gušenja, kako se prije mislilo. Ondašnji Pompeji imali su značajan broj građevina, od kojih su bili najpoznatiji Jupiterov hram, Apolonov hram, bazilika sa sudnicom i Forum s brojnim kolonadama.

6139939761399394Uz to, skeneri su otkrili da su stanovnici Pompeja imali gotovo savršene zube, iako im na raspolaganju nisu bile moderne paste niti stomatolozi. 

Studija je otkrila manjak karijesa u zubima. To je vrlo zanimljivo, ali ne i potpuno iznenađujuće jer znamo kakav je mediteranski način prehrane i koji su njezini pozitivni aspekti, rekao je jedan od voditelja studije Massimo Osanna. 

Mediteranski tip prehrane temelji se na ribi, orašastim plodovima, maslinovu ulju, žitaricama i drugim namirnicama koje imaju niske razine šećera, pa su tako i bolje za zdravlje zuba. Otkrijte ovdje koja je vrsta prehrana bolja od vježbanja.

Istraživači su otkrili da je na ljepotu zuba uticala i zaliha vode bogata fluoridom.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar