18
Thu, Apr

U svijetu

 

Ovo mjesto najpopularnije je među ribičima koji često ovdje dolaze zbog bogatog podmorja.

 

Ovo mjesto najpopularnije je među ribičima koji često ovdje dolaze zbog bogatog podmorja.

SVETIONIKSVETIONIK3Ovdje ima i plave i bijele ribe, tune, palamide, gofovi, modrulji, kanjci, a oni s iskustvom reći će da je dovoljno samo baciti udicu i to je već siguran ulov...

Na 43 37' 5'' N 15 34' 8'' E nalazi se isturena hrid, ostrvo u Jadranskome moru, Blitvenica. Možda ova hrid ne bi bila toliko posebna da se na njoj ne nalazi jedan od najljepših svjetionika hrvatske obale. Ovaj svjetionik prve kategorije izgrađen je još 1872. godine, pred sam raspad Austro-Ugarskog carstva.

SVETIONI1Svjetionik Blitvenica sastoji se od visoke osmerokutne kamene kule te zgrade površine više od 200 kvadrata. Stalna posada upravlja svjetionikom, čiji je domet svjetla 24 metra. Zapadno je od ostrva Žirja prema otvorenome moru, a u blizini je u ulaz u Nacionalni park Kornate. Blitvenica je udaljena oko 18 nautičkih milja od kopna, a najbolje se uputiti iz Šibenika, Vodica, Tribunja, Primoštena ili Brodarice, od kojih treba oko 3 sata vožnje malim brodicama.

No, svjetionik ćete moći vidjeti samo s barke, jer je prilaz hridi zabranjen. Ipak, pošto je riječ o otvorenom moru, koje nikad nije mirno, kad  se nađete u nevolji, svjetioničar će vam uskočiti u pomoć.

Ovo mjesto najpopularnije je među ribarima koji često ovdje dolaze zbog bogatog podmorja. Ovdje ima i plave i bijele ribe, tune, palamide, gofovi, modrulji, kanjci, a oni s iskustvom reći će da je dovoljno samo baciti udicu i to je već siguran ulov.

Ovog je  udruga Lux Mediterraneum organizirala 7-dnevno jedrenje uz obilazak svjetionika jadranske obale, s polaskom iz Šibenika, a jedan od svjetionika kojeg su obilazili je i Blitvenica, a cilj im je bio približiti doživljaj mora, svjetionika i plovidbe onima kojima je to neostvareni .

Punkufer

 

Nemate pravo da postavite komentar