27
Sat, Apr

U svijetu

 

Strogi rezervat prirode i Nacionalni park Tsingi de Bemaraha na Madagaskaru je zapanjujuće čudo prirode koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1990. godine.

 

Strogi rezervat prirode i Nacionalni park Tsingi de Bemaraha na Madagaskaru je zapanjujuće čudo prirode koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1990. godine.

stijenestijene1Prostire se na oko 1.500 kvadratna kilometra na sjeverozapadnom dijelu Madagaskara, a nudi neke od najspektakularnijih prirodnih pejzaža na svijetu.

Većina područja je prekrivena gustom šumom mangrove, močvarama, kao i nevjerovatnim geomorfološkim strukturama. Svojom ljepotom posebno se ističu klanac rijeke Manambolo, kao i brojne kraške visoravni koje se na nekim djelovima izdižu i na 100 metara visine.


stijene3stijene4Kamena šuma Tsingi u sastavu parka, je zbog svojih visokih i šiljatih vrhova krečnjačkih stijena, koje su oblikovale specifične meteorološke prilike i voda, prozvana šumom noževa.
Riječ je o teško dostupnom području koje je nemoguće prepješačiti u potpunosti i koje nije do kraja istraženo. Riječ “tsingi” na lokalnom malgaškom jeziku znali “mjesto po kojem se ne može hodati bosih nogu”.

Na popisu Svjetske baštine u Africi ovaj se park našao i zbog svoje bioraznolikosti. Procejnjuje se da je 87 odsto vrsta ovde endemično. To je 11 vrsta lemura, pet familija slijepih miševa, 103 vrste ptica i 34 vrste vodozemaca, uključujući i slavnog minijaturnog kameleona (Brookesia perarmata).

Šume u ovom parku su suve, a u istočnom dijelu se nastavljaju u savane. Od 605 vrsta biljaka, endemično je 86 odsto.
Zanimljivo je napomenuti da je Tsingi de Bemaraha i zapanjujući primjer raznovrsnog ekosastava s obzirom da se značajno razlikuje flora i fauna koja se može naći u podnožju i na vrhovima stijena.

 

Nemate pravo da postavite komentar