23
Tue, Apr

U svijetu

 

Ovih dana se žalimo na visoke temperature, ali sad će nam svima možda biti lakše ako se suočimo sa najtoplijim djelovima planete, čisto da vidimo koliko nam je “lako”.

 

Ovih dana se žalimo na visoke temperature, ali sad će nam svima možda biti lakše ako se suočimo sa najtoplijim djelovima planete, čisto da vidimo koliko nam je “lako”.

 

1. Bandar-e mahshahr, Iran

Ovaj dio planete prosječno bilježi 51 stepen Celzijusa.

2. Gadames, Libija

U ovoj maloj pustinjskoj oazi pod zaštitom UNESKO, prosječna temperatura je 40 stepeni. Maksimalna zabilježena iznosila je 55.

 

3. Kebili, Tunis

Kao i u Gadamesu i u ovom gradiću na jugu Tunisa prosječna dnevna temperatura u ljetnjim mjesecima iznosi visokih 40 stepeni. Maksimalna zabilježena iznosila je 55.

 

4. Timbuktu, Mali

Vjerovatno prva pomisao na vreline za mnoge ja Sahara. I dobar primjer za to je Timbuktu u Maliju gdje je zimi prosječna temperatura 30 stepeni, a najveća zabilježena ikada u ovom gradiću iznosila je 49 stepeni.

 

5. Tirat Zvi, Izrael

Tirat Zvi smatra se jednim od deset najtoplijih mjesta na planeti, a razlog za to je maksimalna zabilježena temperatura od čak 53 stepena.

 

6. Dašt-e lut, Iran

Ovaj dio Irana je nenaseljen i teško da će ikada biti, jer maksimalna temperatura tla izmjerena na ovom dijelu planete bila je nevjerovatnih 70,7 stepeni!

 

7. Vadi Halfa, Sudan

U gradu u kome živi gotovo 15.000 stanovnika, prosječna temeperatura je 41 stepen, a najviše što je živa u termometru zabilježila je 53 stepena. Kiša u ovom dijelu Afrike prava je rijetkost.

 

8. Dalol, Etiopija

U ovom dijelu Afrike temperatura nikada ne pada ispod 35 stepeni, čak ni u “hladnim mjesecima”, pa je nadimak koji Dalol nosi, “najtolije mjesto na svijetu” sasvim opravdan.

 

9. Al azizija, Libija

Sredinom ljeta, stanovnici ovog gradića u Libiji, “tope se” na 48 stepeni Celzijusa.

 

10. Dolina smrti, Kalifornija

Kao što iz samog imena možete naslutiti, vreline su ovdje paklene. U prosjeku temperatura je 47 stepeni, a najveća zabilježena iznosila je 56,7!

 

 

 

Nemate pravo da postavite komentar