18
Thu, Apr

U svijetu

Kiša je veoma bitan faktor kada je u pitanju stvaranje kišnih šuma.

Kiša je veoma bitan faktor kada je u pitanju stvaranje kišnih šuma.

Montecristo El SalvadoreZapravo, kišne šume su najveći izvor prirodnih ljekova na planeti Zemlji. Uz to one pružaju oko 28 odsto kiseonika koji je kao što već znamo osnova života. Veliki broj njih ima uticaja na globalnu klimu. Pored toga što apsorbuju znatnu količinu ugljen – dioksida, izvor su drveća i životinjskog carstva koji su svima potrebni, predstavljaju i pravu turističku atrakciju koju vrijedi posjetiti i doživjeti svu ljepotu koja se ne može opisati riječima.

Pored navedenog, kišne šume posjeduju i veliku količinu mikroorganizama, insekata, biljaka, dok neke vrste još uvijek nisu otkrivene i dovoljno istražene.

 
 
Najpoznatije kišne šume u svijetu

 

Amazonska kišna šuma Amazonska kisna suma

Predstavlja jednu od najvećih, a možda i najveću kišnu šumu na svijetu. Ona obuhvata 40 odsto južnoameričkog kontinenta i uključuje zemlje (nabrojali smo neke od njih – ne sve): Venecuela, Brazil, Ekvador, Surinam, Kolumbija, Gvajana, Peru.

 

 

 

Daintree ks AustralijaDaintree, Australija

Ova kišna šuma pripada tropskim šumama, a nastanjena je različitim organizmima: leptirima (65 odsto), žabama, torbarima, reptilima (30 odsto) i pticama (18 odsto).

Takođe, preko 12 000 vrsta insekata živi u ovoj kišnoj šumi.

 

 

 

 

Monteverade, Kostarika Monteverade Kostarika

Ovu kišnu šumu karakteriše visok nivo oblačnosti i vlage što pogoduje rastu raznovrsnih biljaka. To je kišna šuma koja obiluje bujnom vegetacijom, ali i jedinstvenim životinjama koje uključuju sisare, ptice i gmizavce.

 

 

 

 

Sinharaja Sri Lanka
Sinharaja, Šri Lanka

Smještena je u jugozapadnom dijelu Šri Lanke. Poznata je po prirodnim izvorima, potocima, rijekama i vodopadima, a posjeduje više od 60 odsto endemskog i rijetkog drveća.

 

 

 

 

Kišna šuma na Aljasci kisna suma na Aljasci

Za nju je karakteristično to što posjeduje jedinstvene vrste životinja i biljaka. Pored toga ovu kišnu šumu krase visoke omorike, kukut i mahovina, ali i prelijepo cvijeće i raznovrsni plodovi. Predstavlja pravo savršenstvo i pogodna je za velike ljubitelje prirode. Oni koji su bili u prilici da je posjete, najbolje znaju o kakvom savršenstvu je riječ.

 

 

 

 

 

 

Montecristo El SalvadoreMontecristo, El Salvador

Ovo je jedna jako gusta i zaštićena šuma. Posjeduje rijetke vrste biljaka kao što su paprati, lovorike, orhideje, i životinja: majmuni, sove i pume.

Nemate pravo da postavite komentar