20
Sat, Apr

U svijetu

Stounhendž je građevina koja se sastoji iz velikih kamenih stubova poređanih u obliku kruga.

Stounhendž je građevina koja se sastoji iz velikih kamenih stubova poređanih u obliku kruga.

StounhendzStounhendz2Ovaj spomenik se nalazi u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13km sjeverozapadno od Solsberija. Jedna od najposjećenijih atrakcija u Engleskoj, koje svakako moramo da posjetimo je upravo ova građevina.

Stounhendž je jedini ostatak građevine od kamena. Ima veoma jednostavnu strukturu i raspored. Površina koju zauzima takođe se ne može smatrati previše velikom. Kamenja, koja su sastavljena sa savršenom preciznošću, kriju mnogo tajni.

Stounhendz3Stounhendz4Dok mi obični ljudi stignemo do kraja našeg života za otprilike jedan vijek, mjesta poput Sounhendža, stoje čvrsto odolevajući oštrim zubima vremena.

Prava namjena Stounhendža nije poznata, ali se smatra da je služila za obavljanje paganskih rituala u tom vremenu. Postoje brojne teorije o tome kakvu je namjenu imala, ali svakako bilo kakvu namjenu da je imala, našoj kulturi predstavlja veliku zagonetku više od 900 godina.

Do dan danas se nije našao adekvatan odgovor sa kojim bi se svi složili. Međutim postoji jedna verzija „prihvaćenog“ odgovora, da je ona bila nekakav praistorijski astrološki instrument.

Do ove pretpostavke se došlo zbog toga što svake godine u junu, za vrijeme ljetnje dugodnevnice, sunčevi zraci izlazećeg Sunca prolaze prema preciznoj tačnosti astronomske ose kroz ovu „skulpturu“.

Stounhendz6Stounhendz7Riječ Stonehenge je riječ koja je staroengleskog porijekla gdje stone znači kamen, a henge znači objesiti, dakle sama riječ označava u stvari viseća kamenja.
Horizontalni elementi i ravno isklesane ivice kamenja daju jedinstvenu sliku Stounhendža, što ih u velikoj mjeri razlikuje od ostalih sličnih kamenih prstenja, koji se takođe nalaze na teritoriji Engleske.

U samom položaju Stounhendža na prvi pogled nema nikakvne neobičnosti, čak i ne odudara tako jako od sredine gdje se nalazi, međutim kako mu se približavamo, obuzima nas neki neobičan osjećaj i nekako i mi postajemo akteri tih davnih vremena kada je ova građevina nastala.

Iako skoro više od polovine kamenja (koji su činili orginalnu skulpturu) nedostaje, a veoma velika količina preostalih kamenja je pao ili se polomio ili se čak nalazi ispod travnjaka, ipak je i ovako ostao dovoljan broj, koji očaravaju okolinu.

U Stounhendžu važe određena pravila. Posjetioci mogu da obilaze ova kamenja samo na unaprijed određenoj putanji, ne smijju da se šetaju između kamenja po svojoj volji, niti da ulaze u središnji dio skulpture.

Stounhendz78Stounhendz7Na zapadnoj strani ove skulpture se nalazi jedna pešačka staza, koja vodi do unutrašnjosti kamenja, koja se nalaze najzapadnije od centralnog dijela. Nakon toga staza vodi do izvan bedema, do istočne strane skulpture, gdje se pruža bolji uvid u središnji dio skulpture, a put se završava sa sjeveroistočne strane u blizini ugaonog kamena.

Svakako vrijedi angažovati turističkog vodiča, jer veoma lako može da se desi da se nećemo lako snalaziti u vezi s tim šta treba da tražimo i gdje. Vodič nam je takođe potreban, kako bi pronalazili i razumjeli crteže na kamenjima. Ukoliko turisti nemaju vodiča, mogu da dobiju snimak, koji će im objasniti sve detalje i uvesti ih u sve tajne ove skulpture.

Pošto se Stounhendž nalazi na putu A344, putu između Amesburi i Šrevtona, ugaoni kamen se može vidjeti izbliza, a cijela skulptura sa malo veće razdaljine.
Bilo da se nalazite na poslovnom putu ili na odmoru u uvijek kišovitoj i tmurnoj Engleskoj, ne treba da vas takvo vrijeme spriječi da posvetite malo vremena i pogledate ovu nesvakidašnju građevinu, koja je dokaz da su i u prošlosti postojali ljudi, koji su itekako znali da grade bez obzira što su imali samo primitivne alate.

Primitivni alati ih nisu spriječili u tome da izgrade ovako nevjerovatne građevine, koje su i dan-danas dokaz njihove umjetnosti. 

Nemate pravo da postavite komentar