03
Fri, May

U svijetu

 

Stupovi Lene su prirodna formacija stijena, kamena šuma koja se nalazi duž obale rijeke Lene, na istočnom dijelu Sibira.

 

Stupovi Lene su prirodna formacija stijena, kamena šuma koja se nalazi duž obale rijeke Lene, na istočnom dijelu Sibira.

stupovi22stupovi leneU ovim stijenama koje služe kao vremenske kapsule su zarobljeni brojni fosili i drevni organizmi, a neki od najvažnijih su fosili mamuta (Mammulhus primigenius Blum), bizona (Bison Prisk Boj), vunenog nosoroga (Coelodonta antiguibatis Blum), Lena konja (Eggus lenensis Russ) i sobova (Rangifer tarandus L ).

stupovi12

Pored brojnih neprocjenjivih životinjskih fosila, ovdje se mogu pronaći i dokazi o drevnim ljudima – i to u vidu slika i rukopisa na stijenama.

Stupovi (stijene) su prosječno visoke između 

stupovi1

100 i 150 metara, a oblikovani su ekstremnom kontinentalnom klimom ovog područja s velikom razlikom u temperaturama (od oko 100° C!).

Sam put do ove prirodne vremenske kapsule nije naročito ugodan i jeftin.

Jedan od najpopularnijih načina da se do stupova stigne jeste vožnja brodom koji polazi iz Jakutske, najhladnijeg grada na svijetu, a dugotrajne turističke ture obično uključuju i odlazak do spektakularnog Bajkalskog jezera koje se nalazi samo 900 kilometara jugozapadno od Stupova Lene, neprocjenjivog krajolika koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

 

Nemate pravo da postavite komentar