25
Thu, Jul

U svijetu

 

Potpećka pećina u selu Potpeću između Požege i Užica, prepoznatljiva je po najvećem ulazu na Balkanu.

 

Potpećka pećina u selu Potpeću između Požege i Užica, prepoznatljiva je po najvećem ulazu na Balkanu.

potpecka pecina mamutPosetioci na ulazu u Potpecku pecinu snimio S.JovicicVisok je 50 metara i litica u koju je taj otvor usađen atraktivnošću spolja privlači pažnju. Međutim, pogled iznutra na ovaj otvor još je neobičniji – liči na ogromnog mamuta, kroz koga spoljna svjetlost ulazi u tamu ove pećine.


Taj najznačajniji speleološki objekat jugozapadne Srbije uređen je i istražen, pun stalaktita i stalagmita. Pećinu je istraživao Jovan Cvijić još u 19. vijeku, a u više navrata Radenko Lazarević sredinom 20. vijeka. Do njenog vrha sada vode 192 stepenice, kružna staza od ulaska do izlaska ima preko 750 stepenika.

U aktivnom dijelu pećine nalazi se nakit rijedak u svijetu: tu su heliktiti koji nastaju prkoseći sili zemljine teže. Kapljica vode se u njima ne spušta dolje kako gravitacija nalaže, već ide lijevo ili desno. Imena ukrasima speleolozi su davali maštovito: Samac, Čika Ljuba i njegove mačke, Orao na stijeni, Snežana i sedam patuljaka… Najveća dvorana je Cvijićeva dvorana, a u donjoj pećini su pronađeni ostaci iz doba neolita, kada je služila kao stanište čovjeku.


Turistička organizacija Užica gazduje Potpećkom pećinom, gdje su posjete moguće tokom sezone koja traje od aprila do novembra. Po riječima direktora TO Užice Bobana Perišića, raste posjeta ovoj pećini zahvaljujući postavljenoj turističkoj signalizaciji na obližnjoj magistrali, tako da ju je lane posjetilo preko 7.000 ljudi.

 

Nemate pravo da postavite komentar