18
Thu, Apr

U svijetu

Pojedine destinacije imaju tako dugačak naziv da na razglednici osim njega ne biste mogli ništa drugo da napišete. 

Pojedine destinacije imaju tako dugačak naziv da na razglednici osim njega ne biste mogli ništa drugo da napišete. 

imena mjestaimena mjesta2Tako je na primjer Taumatawhakatangihangakoauauotamat-
eaturipukakapikimaungahoronukupokaiw-
henuakitanatahu je naziv brda na Novom Zelandu (“Vrh na kojem je Tamatea, čovjek velikih kolena, pomjerao, gutao i osvajao planine, poznat kao gutač zemlje, svirao flautu svojoj voljenoj”).

imena mjesta3Sa svojih 85 slova, ovo svetilište maorske kulture upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao mesto sa najdužim imenom na svijetu. Oni koji imaju problema sa njegovim izgovorom mogu ga zvati i skraćeno - Taumata.

imena mjesta4U Velikoj Britaniji, tačnije u Velsu, za ljubitelje seoskog turizma postoji selo sa 58 slova u nazivu -Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll-llantysiliogogogoch („Crkva svete Marije u dolini bijelih lješnika kod brzog vira crkve svetog Tisilija sa crvenom pećinom“).

imena mjesta6Nešto sjevernije, u Finskoj, turisti mogu da posete močvarno područje Ateritsiputeritsipuolilautatsijanka koje se nalazi nedaleko od arktičkog kruga.

U Holandiji može se obići živopisno selo Gashelterboerveenschemond, koje se nalazi svega nekoliko kilometara od gradića Gashelternijveenschemond.


imena mjesta7I u SAD postoji mesto sa nemogućim nazivom. To je jezero -Chargoggagoggmanchauggagoggc-haubunagungamaugg ( "Granično mjesto za lovljenje ribe - ničija teritorija") koje se nalazi u gradu Vebster, u Masačusetsu.

imena mjesta12Tweebuffelsmeteenskoo-tmorsdoodgeskietfontein je farma u Južnoj Africi, na 200 km od Pretorije, ali i naziv jedne popularne južnoafričke pesme.

U Indiji, u državi Andra Pradeš, postoji železnička stanica Venkatanarasimharajuvaripeta ili Venkatanarasimha Rajuvaripet.

imena mjesta9Dok naučite kako da izgovorite njen naziv, vjerovatno ćete stići barem do sljedeće stanice.

I za kraj, pun naziv Bangkoka glasi - Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit (Grad anđela, veliki grad, vječni grad dragulj, neosvojivi grad Boga Indra, velika prestonica svijeta ukrašena sa devet dragih kamenova, srećni grad u kome je ogromna kraljevska palata koja podsjeća na božanski dvor u kome vlada reinkarnirani Bog, grad koji je dar Indre, a izgradio ga je Višnukarma).

 

Nemate pravo da postavite komentar