27
Sat, Apr

U svijetu

Na Kavkazu živi više od trećine svih stanovnika planete koji su dostigli 100 i više godina starosti.

Na Kavkazu živi više od trećine svih stanovnika planete koji su dostigli 100 i više godina starosti.

kavkaz2Izvor mladosti i dugovječnosti je unutar nas, tvrdi međunarodna grupa naučnika koja radi na zajedničkom istraživanju u okviru ruskog inovacionog centra Skolkovo.

Naučnici su ustanovili da postoji čvrsta veza između dugovječnosti i unosa masti. Nakon istraživanja koje je obuhvatilo 35 vrsta živih bića, uključujući i čovjeka, naučnici okupljeni u multidisciplinarni tim Skolkovskog instituta nauke i tehnologije (Skolteh) u Moskvi, došli su do zaključka da dugovječnost zavisi od procesa koji se odvijaju unutar ćelija masti.

Jedna od autorki istraživanja, naučna saradnica centra Skolteh Katarina Hramejeva za Sputnjik objašnjava da se naš mozak najvećim dijelom sastoji od masti, zapravo čak više od 60 odsto.

KAVKAZ“Zato bi bilo interesantno ne samo izučiti vezu masnoća sa dužinom života, već kako se tokom evolucije mijenjala koncentracija masnoća u određenim oblicima i kako je došlo do toga da je samo čovjek postao razumno živo biće. Naša istraživanja i u tom smislu pokušavaju da ustanove određenu zakonitost”, ističe Hramejeva.

Ona navodi i činjenicu da iako je prosječna dužina života u posljednjih 200 godina drastično porasla, maksimalna dužina života u suštini se nije promijenila.

“I ako želimo da produžimo životni vijek, moramo prvo da razumijemo koji su to mehanizmi u organizmu odgovorni za tako čvrstu barijeru koja ne dozvoljava da čovjek živi duže od, recimo, 110 godina”, navodi ruska naučnica.

Ipak, ne smije se zanemariti činjenica da baš na Kavkazu živi 42 odsto svih stanovnika planete koji su dostigli 100 i više godina starosti. O dugovječnosti i dobrom zdravlju stanovnika Kavkaza ispredaju se mnoge priče, pa čak i legende i čini se da gotovo svaki kavkaski gorštak ima svoj recept za dugi životni vijek. Dok jedni smatraju da ih dugovječnima čini čuveno dobro vino, drugi kažu da je to mješavina planinskog i vazduha koji stiže sa obala Crnog mora.

kavkazzŠta jedu stogodišnjaci na Kavkazu?

Kavkasci jedu niskokaloričnu hranu uz obilje kisjelih mliječnih proizvoda, poput čuvenog kefira koji omogućava razvoj „dobrih“ bakterija (probiotika) koje su neophodne za rad organa za varenje. Osim toga, njihova trpeza obiluje namirnicama biljnog porijekla, a vlakna su takođe od izuzetnog značaja za zdravlje cijelog stomačnog trakta. Ljuti sosovi od paprike prepuni kapsicina pomažu kod razlaganja masti tokom varenja, a uz to čine krv manje gustom, čime se posredno izbjegavaju infarkt, tromboza i moždani udar. Dugovječni ljudi sa Kavkaza, uopšteno govoreći, jedu hranu koja obiluje polinezasićenim masnim kisjelinama, drugim riječima jedu namirnice koje sadrže malo holesterola, a mnogo prirodnih antioksidanata i vitamina.

Čisti, razrijeđeni planinski vazduh takođe igra bitnu ulogu u životu dugovječnih Kavkazaca. Gerontolozi su došli do zaključka da je respiratorni sistem kod staraca u Abhaziji u daleko boljem stanju, nego kod njihovih vršnjaka u nekim drugim predjelima, kao i da ovi drevni gorštaci ukupno gledano daleko rjeđe obolijevaju od plućnih bolesti. Blizina Crnog mora je takođe bitan faktor, jer vazduh na Kavkazu obiluje negativnim jonima koji su direktno povezani sa procesima ozdravljenja i dugovječnosti.

Možda najvažnije od svega je i to što su stanovnici Kavkaza uvijek srdačni, prijateljski raspoloženi i rijetko brinu. Gerontolozi koji su izučavali fenomen dugovječnosti na Kavkazu takođe podvlače i da su svi oni koji su doživjeli poznu starost, tokom života težili da konflikte riješe na miran način, najprije uz dogovor.

Masti i njihova uloga u starenju

Naučnici imaju nekoliko teorija u vezi sa starenjem organizma. Gerontolozi, prema jednoj od njih, tvrde da u starenju organizma najvažniju ulogu igraju masti. Upravo masti, kažu naučnici, okidač su početka procesa starenja. Priroda je predvidjela skladištenje i čuvanje masti kao vid mehanizma zaštite u slučaju da organizam mora da preživi neku vanrednu okolnost poput epidemija i bolesti, ratova i gladovanja. Takođe, priroda se postarala da razradi sve mehanizme preživljavanja kako bi čovjek mogao da ostavi potomstvo i produži vrstu.

 

Nemate pravo da postavite komentar