23
Fri, Feb

U svijetu

 

Mit o Atlantidi već hiljadama godina golica maštu laika i profesionalaca. Iako profesionalci kažu da je riječ o mitu, ruševine stvarnih gradova pod morem, ipak, sve ostavljaju bez daha.

 

Mit o Atlantidi već hiljadama godina golica maštu laika i profesionalaca. Iako profesionalci kažu da je riječ o mitu, ruševine stvarnih gradova pod morem, ipak, sve ostavljaju bez daha.

Atlit Jam, Izrael


Jedno od najvećih i najstarijih podvodnih nalazišta antičkih naseobina pronađeno je na dubini od 12 metara. Proteže se na površini od 40.000 kvadratnih metara. Ljudi su tu živjeli u razdoblju od 6900. do 6300. godine prije Hrista. Osim ljudskih ostataka i artefakata od kosti i kamena, najzanimljiviji su monoliti visoki od jednog do dva metra, poređani u polukrug. Ima ih sedam, arheolozi vjeruju da su bili poređani oko izvora vode.


Dvarka, Indija


U indijskom zalivu Kambat, 20 kilometara od Gudžarata, 2001. godine pronađeni su ostaci antičke civilizacije, na dubini od 40 metara ispod površine mora. Pretpostavlja se da je grad potopljen prije oko 9.000 do 10.000 godina.

Nikome nije jasno gdje je nestala civilizacija koja je stvorila ovaj grad. Prema priči iz Mahabharate, grad je pripadao bogu Krišni, koji je navodno bio vanzemaljac. Dugo se vjerovalo da je Dvarka samo mitsko mjesto.


Piramide Jonaguni – Jima, Japan


Lokalni ronioci pronašli su osamdesetih godina misteriozne kamene formacije u moru pored ostrva Jonaguni. Kamenje je bilo složeno u obliku stepenastih terasa. Stručnjaci su razmatrali mogućnost da se tu radi o prirodnom fenomenu, ali gravure i rezbarije su ih razuvjerile.

Pretpostavlja se da su strukture pripadale čuvenoj pacifičkoj civilizaciji Mu, za koju se smatra da je nestala zbog cunamija i da su stare više od 5.000 godina.Heraklion – Tonis, Egipat


Misteriozni grad koji se 1.200 godina sakrivao ispod pijeska i blata dugo je smatran samo legendom. Otkriven je početkom 20. vijeka. Grad obiluje velikim bogatstvom, koje se i danas još uvijek otkriva. Na lokalitetu su pronađena 64 broda, zlatni novčići, ogromni pet metara visoki kipovi, mali kipovi bogova, pločice sa hijeroglifima…

 


Pavlopetri, Grčka

Arheolozi ne mogu da se zasite ovog grada, koga smatraju za remek djelo gradskog planiranja. Pavlopetri je stariji od 5.000 godina, a nalazi se na samo četiri metra dubine. Vjeruje se da je bio središte trgovine mikenske i minojske civilizacije.

 

Nemate pravo da postavite komentar