20
Sat, Apr

U svijetu

 

Pleme Bajau po svemu se razlikuje od ostalih naroda na Zemlji.

 

Pleme Bajau po svemu se razlikuje od ostalih naroda na Zemlji.

plemepleme2Oni po čitave dane plove morem u malim čamcima, a za život zarađuju zahvaljujući ribarstvu. Upravo zbog toga su dobili nadimak “Morski cigani”...

Tradicionalno, pleme Bajau živi u malim brodovima u okolini Bornea, ploveći dan i noć, računajući samo na ulov iz mora da bi preživjeli. Zbog ovoga ih zovu "morski nomadi". Neki od njih sagradili su pluteća sela usred okeana, na koralnim grebenima. Bajau narod živi u kućama od trske koje su iznad nivoa mora izdignute drvenim stubovima.

pleme8pleme23Ovo pleme nije priznato ni prihvaćeno od strane okolnih država. Ipak, oni nisu protjerani i primorani da žive na moru - to je njihov izbor i tradicija duga vjekovima. Ne znaju da čitaju i pišu, ali zato okean znaju kao svoj džep.

Svake nedjelje oni odlaze na obalu gdje ribu prodaju lokalnim seljanima i kupuju namirnice koje su im neophodne za život na vodi. Lov se najčešće svodi na ronjenje u dubinama iz kojih izvlače rijetke primjerke riba. 

pleme7pleme9Za njih se često kaže da nemaju nacionalnost, novac i da ceo život provode na moru. Ne broje svoje godine, jer ne smatraju da je vrijeme pretjerano bitno, računaju se samo sadašnji trenuci. Potiču s brojnih ostrva u arhipelagu Sulu, a prvi zapisi o njima nastali su još 1521. godine, kada se s njima susreo Antonio Pigafeta, venecijanski istraživač i moreplovac.

Bez obzira na godine, svako ima svoje mjesto u zajednici i pomaže u ribolovu. 

Mnogi mališani su čak i rođeni u ovim čamcima jer mnoge porodice koje nemaju kuću, žive u ovom prevoznom sredstvu. Žene se porađaju u plutajućim brvnarama i većina pripadnika ovog plemena nije kročilo dalje od svoje zajednice.

 

Nemate pravo da postavite komentar