19
Fri, Apr

U svijetu

Smješten na najjužnijem vrhu kineske planine Hua Šan, hram za budiste i taoiste sada nudi osvježenje svima koji dostignu vrh penjući se, kako se smatra, najopasnijom pješačkom stazom na svijetu.

Smješten na najjužnijem vrhu kineske planine Hua Šan, hram za budiste i taoiste sada nudi osvježenje svima koji dostignu vrh penjući se, kako se smatra, najopasnijom pješačkom stazom na svijetu.

hiking trail huashan mountain china 1hiking trail huashan mountain china 9hiking trail huashan mountain china 13Planinu Hua Šan čini pet vrhova i na svakom od njih nalazi se po jedan hram usljed značajne religiozne važnosti koju planina ima već vjekovima. Na najudaljenijem, južnom vrhu, nalazi se hram u kom se služi čaj hrabrim posjetiocima koje privlače ovakve opasne avanture.

Da bi se do hrama stiglo, prvo se moraju proći “Nebeske stepenice” (niz kamenih stepenika uklesanih u planinu) koje su toliko strme da vas samo jedan pogrešan korak može dovesti do toga da padnete unazad. Na vrhu stepeništa, klimavi trajekt prevozi penjače visoko iznad planinske doline do Južnog vrha.

hiking trail huashan mountain china 12hiking trail huashan mountain china 14Na usponu Južnog vrha put skoro da nestaje pa penjači moraju da idu postrance duž same padine preko tankog sloja koji izgleda kao niz privezanih šperploča.

Čak i ove daske prestaju u nekom trenutku i penjačima na raspolaganju ostaje samo lanac i klinovi na kojima mogu da stoje stotinama metara od zemlje.

U sljedećoj fazi ove avanture čeka vas još jedan niz starih stepenica koje vode do hrama, a u poređenju sa ovim oštrim nagibom sve prethodno čini se kao mačiji kašalj.

Uslijed sve veće posjete posljednjih godina, kineska vlada je preuzela neophodne mjere da ovu rutu učini bezbjednijom tako što je sagradila potporu drvene platforme i uzidala više lanaca za koje se posjetioci pridržavaju.

I pored toga, svake godine određeni broj penjača pogine na ovoj vrtoglavoj stazi.

Oni koji istraju do kraja, popiju svoju (zasluženu i mukom zarađenu) šolju čaja u hramu na vrhu.

 

 

(Newsweek)

Nemate pravo da postavite komentar