20
Sat, Apr

U svijetu

Daleko na jugu naše planete, bjelinu lednika Tejlor krasi crvenilo pa izgleda kao da sam led krvari.

Daleko na jugu naše planete, bjelinu lednika Tejlor krasi crvenilo pa izgleda kao da sam led krvari.

vodopadGvožđe u vodi, koje u dodiru sa vazduhom oksidira i daje vodopadima njihovu prepoznatljivu crvenu boju, dolazi duboko ispod leda, piše New Scientist, navodeći i da procesu pomažu mikrobi iz vode.

 “Ta voda nije samo jedinstvena pojava. To su prava vrata u podzemlje Antarktika”, rekla je Džil Mikucki sa Univerziteta u Knoksvilu. Zanimljivo je da su naučnici ranije otkrivali tečnu vodu u ledu, ali ovo je prvi put da su sigurni da su otkrili prave rezervoare u zemlji i to rezervoare vode bogate životom. Sami Krvavi vodopadi su nevjerovatno rijetka pojava i događaju se tek nekoliko puta u deceniji. Naučnici vjeruju da voda izlazi na površinu zbog promene u količini leda što dovodi do promjena pritiska na tlo.

vodopad1Mikucka i saradnici sada su otkrili da bi ispod stotina metara leda mogao postojati čitav sistem podzemnih rezervoara vode. Nakon što su velikim senzorima posmatrali određene fizičke karakteristike doline zaključili su da se dvestotinak metara ispod površine tla, i nekoliko stotina metara leda, nalaze ogromni rezervoari vode koji se protežu daleko ispod površine mora.

 Ta voda je hladna, duboko zakopana i čak dva puta slanija od okolnog mora, ali kako pokazuju Krvavi vodopadi, vrlo vjerovatno je bogata životom. Upravo ta voda mogla bi biti objašnjenje bogatog života u priobalnom području Južnog okeana. Pretpostavlja se da brojni mikrobi izlaze na površinu i tamo razgrađuju hiljade tona gvožđa iz stijena što dovodi do bujanja algi i riba u priobalnom području.
Međutim, kako upozorava Mark Mur sa Univerziteta u Sauthemptonu, taj proces još uvijek nije definitivno dokazan i moguće je da postoje jednostavnija objašnjenja od dubinskih izvora vode bogate životom.

 

Nemate pravo da postavite komentar