14
Tue, May

U svijetu

Morske orgulje i Pozdrav Suncu su nezaobilazna atrakcija Zadra i zadarske rive, mjesto za relaksaciju i razmišljanje, uz neprekidan koncert mističnih tonova orkestra Prirode. 

Morske orgulje i Pozdrav Suncu su nezaobilazna atrakcija Zadra i zadarske rive, mjesto za relaksaciju i razmišljanje, uz neprekidan koncert mističnih tonova orkestra Prirode. 

morske orgulje i pozdrav suncumorske orgulje i pozdrav suncu2Morske orgulje su arhitektonski objekat u i eksperimentalni muzički uređaj, kod kojih, za razliku od običnih orgulja koje se pogone mehovima ili vazdušnim pumpama, energiju daje more, odnosno njegovi talasi. Kad nema energije, odnosno talasa, nema ni zvuka ili melodije. 

Morske orgulje su djelo nagrađivanog zadarskog arhitekte Nikole Bašića i svečano su otvorene 15. aprila 2005. godine. Prepoznatljive su po svom kaskadnom profilu. Kamene stepenice protežu se na 70-ak metara obale, podijeljenih u 7 desetmetarskih sekcija ispod kojih je, vertikalno na obalu, ugrađeno 35 cijevi različitih dužina, prečnika i nagiba.

morske orgulje i pozdrav suncu917759978 715004488682263 8272095079080166541 nVazduh potisnut talasom, vodi se iz šireg u uži profil kako bi dobio ubrzanje i proizveo zvuk u sviralama smještenim ispod obalnog šetališta. Kao što je energija mora nepredvidiva tako je i koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim muzičkim varijacijama. 

morske orgulje i pozdrav suncu5morske orgulje i pozdrav suncu6Svjetski poznata i zanimljiva urbana instalacija Pozdrav Suncu (takođe djelo Nikole Bašića iz 2008. godine), maštovito je djelo ljudske ideje i energije prirode, smještena na samom vrhu zadarskog poluostrva, uz Morske orgulje. 

Pozdrav suncu se sastoji od 300 višeslojnih staklenih ploča, postavljenih u istom nivou s kamenim popločjem rive u obliku kruga prečnika 22 metra.

Na instalaciji se, osim Sunca, nalaze i ostale planete Sunčevog sistema. Veličine ploča Sunca i planeta su proporcionalne, kao i udaljenosti središta svake ploče same za sebe, ali oboje istovremeno nisu, jer bi planete morale biti udaljene od nekoliko stotina metara do nekoliko desetina kilometara od Sunca na instalaciji. 

morske orgulje i pozdrav suncu7morske orgulje i pozdrav suncu8

Ispod staklenih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje komunikacija s Prirodom, tj. svjetlom.

U hromirani prsten koji okružuje ploče, upisana su imena zadarskih svetaca. Pokraj njihovih imena i datuma praznika upisana je deklinacija Sunca sjeverno ili južno od ekvatora, visina Sunca u meridijanu na taj datum i trajanje dužine dana, čime instalacija postaje svojevrsni kalendar.  Istovremeno s najljepšim zalaskom sunca na svijetu (po Alfredu Hičkoku), uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu, koji proizvode prekrasnu svjetlosnu igru u ritmu talasa i zvukova morskih orgulja.

 

Nemate pravo da postavite komentar