20
Thu, Jun

U svijetu

Ganvie je veliko naselje izgrađeno na jezeru Nokoué koje se nalazi jedan sat sjeverno od grada Cotonou, najvećeg grada Republike Benin (zapadna Afrika).

Ganvie je veliko naselje izgrađeno na jezeru Nokoué koje se nalazi jedan sat sjeverno od grada Cotonou, najvećeg grada Republike Benin (zapadna Afrika).

Ganvie 2Ganvie 3S populacijom od oko 20.000 stanovnika, ovo je vjerovatno i najveće selo na jezeru u Africi i kao takvo vrlo je popularno među turistima.

U selu već generacijama žive pripadnici etničke skupine Tofinu u jednostavnim kućama od bambusa podignutim na jezeru, a većina njih se oslanja na samo nekoliko zabodenih stubova u dno jezera. Zbog ovakvog načina života, stanovnici Ganvie se često nazivaju Vodeni narod Benina, a njihovo selo Afrička Venecija na Štulama.

ganvie 04Ganvie 6Vjeruje se da je selo prvi put naseljeno u šesnaestom ili sedamnaestom stoljeću, a njegovi stanovnici su ga izgradili na sredini jezera kako bi pobjegli od plemena Fon. U to vrijeme, pripadnici moćnog zapadnoafričkog plemena Fon su prodavali robove iz drugih plemena Portugalu. Tofinu su uskoro shvatili da pripadnici plemena Fon iz religijskih razloga ne smiju ući u vodu, niti napadati ljude koji žive na njoj, pa su tako odlučili da temelje svog novog naselja podignu na sredini jezera.

Sve kuće, trgovine i restorani u selu su izgrađeni na drvenim stupovima, obično nekoliko metara iznad vode. Ganvie također ima plutajuću pijacu, ali i jedan kompletan komad zemlje na kojem je izgrađena škola. U selu se većina stanovnika bavi ribarstvom i turizmom. Neki seljani uzgajaju i nekoliko pripitomljenih kopnenih životinja koje žive na malenim parcelama trave što izviru iz vode.

 

Nemate pravo da postavite komentar