27
Sat, Apr

U svijetu

Zemlja od sedam boja, mala regija u blizini sela Chamarel, Republika Mauricijus, je geološko čudo i glavna turistička atrakcija Mauricijusa.

Zemlja od sedam boja, mala regija u blizini sela Chamarel, Republika Mauricijus, je geološko čudo i glavna turistička atrakcija Mauricijusa.

mauricijusOva relativno mala površina od oko 7500 metara kvadratnih sastoji se od pješčanih dina obojenih u sedam različitih boja.

Pijesak se formirao raspadanjem i miješanjem vulkanskih stijena (bazalt) sa glinom, a dva glavna elementa u ovoj mješavini tla, željezo i aluminij, odgovorni su za crvenkastu i plavu / ljubičastu boju. Različite nijanse boje su se stvorile kao posljedica hlađenja vulkanskih stijena na različitim vanjskim temperaturama.

mauricijus2Neobično svojstvo ovog pijeska je da se taloži u različitim slojevima što rezultira miješanjem boja i nadrealnim izgledom zemljišta. Čak i ako uzmete samo šaku ovog pijeska u ruku, dobit ćete spektar boja. Uzrok njihovog spontanog odvajanja još uvijek nema zvanično naučno objašnjenje. Još jedna zanimljiva stvar je ta da dine nikada ne erodiraju, unatoč obilnim tropskim kišama.

Mjesto je postalo jedno od glavnih turističkih atrakcija Mauricijusa još od 1960. godine. Danas, dine su zaštićene drvenom ogradom i posjetitelji se ne smiju penjati na njih, a u turističkim trgovinama moguće je kupiti i male ‘cijevi’ ispunjene šarenim pijeskom.

Zemlja od sedam boja je samo još jedno od mnogih prirodnih umjetničkih dijela.

 

Nemate pravo da postavite komentar