20
Sat, Apr

U svijetu

Riječ je Santjagitu, jednom od najaktivnijih kompleksa vulkanskih kupola na svijetu.

Riječ je Santjagitu, jednom od najaktivnijih kompleksa vulkanskih kupola na svijetu.

gvatemala vulkan1gvatemala vulkan2Skoro poput crkvenih zvona i časovnika, u zapadnim planinskim predjelima Gvatemale vrijeme može da se predvidi „zahvaljujući“ erupcijama vulkana, koje se dešavaju skoro svakog sata svakog dana posljednjih 95 godina... 

Vulkanska kupola Santjagito ispod vulkana Santa Marija u Gvatemali odlikuje se najredovnijim erupcijama u svijetu.

U gradu Kvecaltenango, vulkanske erupcije se dešavaju toliko često da obilježavaju skoro svaki čas svakog dana već 95 godina.


gvatemala vulkan3gvatemala vulkan5Riječ je Santjagitu, jednom od najaktivnijih kompleksa vulkanskih kupola na svijetu koji je smješten u bazi stratovulkana Santa Marija.

Ovaj kompleks je nastao 20 godina nakon masivne eksplozije 1902. godine.

Naučnici su pokušali da otkriju unutrašnju strukturu vulkana kako bi shvatili šta izaziva tako čestu aktivnost na Santjagitu.

 

gvatemala vulkan4gvatemala vulkan

Prije eksplozije, otvor na vrhu kupole Santjagita je zapečaćen, zarobljavajući vreli gas i magmu ispod. Kako se gas podiže, pritisak raste ili eventualno se probija kroz zatvoreni otvor kupole otpuštajući uzdržane gasove i šaljući magmu i kamenje ka nebu. Kad Santjagito ostane bez goriva, erupcija prestaje.

Materijali su izašli iz kupole, sada je prekrivaju i ponovo pokreću isti proces.

Veličina erupcija nikad nije ista, ali najčešće su u pitanju manje, uglavnom vulkanski pepeo koji može da dostigne visinu od skoro 500 metara. Neke erupcije mogu da budu i opasne i da dovedu do brzih piroklastičnih tokova (vrelih tokova koje čine gas, pepeo i fragmenti stena) koji mogu da budu smrtonosni za lokalno stanovništvo.

 

Nemate pravo da postavite komentar