26
Fri, Apr

U svijetu

Yungas cesta, poznatija kao ‘Cesta Smrti’, nalazi se na listi najopasnijih puteva. Iako ovu titulu nije stekla zvanično, svi je već zovu ‘najopasnijom cestom na svijetu’.

Yungas cesta, poznatija kao ‘Cesta Smrti’, nalazi se na listi najopasnijih puteva. Iako ovu titulu nije stekla zvanično, svi je već zovu ‘najopasnijom cestom na svijetu’.

North Yungas Road 5ungasCesta povezuje grad La Paz u Boliviji i Yungas područje u amazonskoj prašumi. Da bi to učinila, cesta mora preći planinski lanac Cordillera Oriental. Cesta Smrti počinje u La Pazu, gradu koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.660 metara (najviši grad na svijetu), prvo se penje na 4.650 metara, a zatim se strmo spušta na nadmorsku visinu od 1.200 metara. Ovaj pad od preko 3.650 metara je jedan od najdužih kontinuiranih spustova na svijetu.

Cestu su izgradili paragvajski zarobljenici 1930. godine u toku Chaco rata.

Yungasyungas read

Veliki dio uopšte nije asfaltiran, široka je samo 3.5 metra, a zbog mješavine toplih i vlažnih vjetrova koji stižu iz Amazonske prašume, ona često postane blatnjava i gotovo neprohodna. Jedna strana ceste je čvrsta stijena, a druga strana je ponor koji može biti dubok i do 600 metara. Da stvari budu još gore, gotovo nigdje nisu postavljene zaštitne ograde ili branici.

Za vozače koji se nađu na Yungas cesti vrijede posebna pravila vožnje. Dok se u ostatku Bolivije vozi na desnoj strani, na ovoj cesti se vozi na lijevoj, pošto vozač na lijevoj strani ima bolji pogled na rub ceste. Nadalje, vozila koja se spuštaju nikada nemaju pravo prvenstva i moraju se premjestiti na vanjski rub ceste kako bi pripustila vozila koja se penju.

Prema nekim procjenama, cesta svake godine ubije 200-300 ljudi, uključujući i bicikliste iz cijelog svijeta koji ovdje dolaze u potrazi za adrenalinom.

 

Nemate pravo da postavite komentar