02
Thu, May

U svijetu

Luoping je poznat po uzgoju uljane repice...

Luoping je poznat po uzgoju uljane repice...

canola fields china4zlatno more4Svake godine u rano proljeće u Luopingu, Kina, možete svjedočiti nevjerovatno prelijepom prizoru u kojem se ogromne farme pretvaraju u nepregledna polja cvijeća uljane repice, prizoru koji se često naziva “Zlatno More”.

zlatno morezlatno more1Luoping je poznat po uzgoju uljane repice (Brassica campestris L) koja se koristi za proizvodnju Kanola ulja, jednog od najzdravijih vrsta ulja koja služe za prehranu ljudi, stoke, kao i za proizvodnju biogoriva.  U proljeće uljana repica dobije svoje zlatno-žute cvjetove koji oboje ogromne farme u regiji, činći ih jednostavno neodoljivom lokacijom za turiste i fotografe iz cijelog svijeta.

Riječ kanola (canola) izvedena je od riječi Canadian low acid oil. Ovo ulje se se proizvodi od sjemenki biljaka Brassica napus L i Brassica campestris L (koje se ovdje i uzgajaju). Prema nekim istraživanjima, kanola ulje bi moglo biti i najzdravije ulje za kuhanje na svijetu jer ima jako niske razine nezasićenih masnih kiselina, a i prepuno je omega-3 – zdravih masnih kiselina.

Najbolje vrijeme za posjetu Luopingu je u periodu od februara pa do maja, jer već u junu ovaj spektakularni prizor potpuno nestaje.

 

Nemate pravo da postavite komentar