29
Mon, Apr

U svijetu

Parikutin je eksplodirao iz meksičkog polja kukuruza na oko 322 km zapadno od Meksiko Sitija početkom 1943. godine, dajući modernom svijetu njegovu prvu priliku da posvjedoči rađanju vulkana.

Parikutin je eksplodirao iz meksičkog polja kukuruza na oko 322 km zapadno od Meksiko Sitija početkom 1943. godine, dajući modernom svijetu njegovu prvu priliku da posvjedoči rađanju vulkana.

Parikutin1Parikutin2Kada je vulkan proradio, dva sela koja su se nalazila u njegovom podnožju potpuno su uništena. Od svih zgrada i kuća koje je tada progutala lava, među magmatskim stenama jedina je ostala da viri - lokalna crkva. 

Nekoliko nedjelja prije nego što je proradio, mještani sela Parikutin, po kojem je ovaj vulkan kasnije i nazvan, čuli su čudne zvuke nalik grmljavini, za koje se kasnije ispostavilo da su poticali od dubokih zemljotresa.

Farmera Dionisia Pulida i njegovu ženu koji su u tom trenutku palili šiblje u svom kukuruzu, omeli su pepeo i kamenje koji su letjeli u nebo, označavajući početak erupcije. 

Parikutin5Parikutin3Vrsta erupcije koja se desila kod Parikutina se naziva strombolskom erupcijom, što znači da je bazaltna lava pokuljala i eksplodirala iz jednog otvora. 

Vulkan je za samo nedjelju dana imao pet spratova, koji su nakon jednog mjeseca mogli da se vide i iz daljine, da bi dogodine dostigao visinu od 336 metara. Lava je na kraju pokrila oko 26 km², dok je vulkanski pjesak pokrio oko 52 km².


Parikutin4Danas se vulkan Parikutin uzdiže tačno 424 m iznad površine tla i 2807 metara iznad nivoa mora. Čudom, lava i pepeo nisu prouzrokovali smrtne slučajeve (iako su tri osobe umrle od grmljavine koja se povezuje sa erupcijom). 

Međutim, iako je vulkan nastavio da radi narednih devet godina (između februara 1943. i februara 1952. godine), gutajući sve što je od dva sela eventualno preostalo, osim stanovnika koji su, srećom, na vrijeme uspjeli da se evakuišu, crkveni toranj i oltar su ostali netaknuti.

Danas je penjanje po zidinama crkve koja je preživjela ovu prirodnu katastrofu turistička atrakcija, a prihodi od toga glavni prihod cijele regije. 

Inače, vulkan Perikutin se nalazi i na CNN-ovoj listi 7 svetskih čuda prirode a kako od 1952. godine više nije bilo erupcija, pretpostavlja se da je riječ o monogenetičkom vulkanskom polju, koju karakteriše to što se nakon prestanka erupcija više nikada ne aktiviraju. Parikutin je najmlađi vulkan na zapadnoj hemisferi i nalazi se u meksičkoj državi Mikoakan.

 

Nemate pravo da postavite komentar