29
Fri, Mar

U svijetu

Pamukkale (na turskom: „Pamučna tvrđava") je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. 

Pamukkale (na turskom: „Pamučna tvrđava") je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. 


pamukkale 20120322 195900Lokalitet se sastoji od toplih izvora koji imaju neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala. Ovaj lokalitet je 1988. godine upisan u svetsku baštinu organizacije UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu). 

Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umerenu klimu skoro cijele godine. Dugo je oko 2000 m, a široko 600 m i visoko oko 160 m. 

pam 3393442a largePamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C. Od tih izvora voda teče nekih 320 m do padine gdje se u terasama preliva preko padine duge 60-70 m. Zbog tih udara i raspršivanja vode izdvaja se ugljen-dioksid, a taloži kalcijum-karbonat. U savršenim klimatskim uslovima, svakog dana se u svakom litru vode taloži oko 499,9 miligrama CaCO3 (kalcijum-karbonata). 

Na vrhu ovih jedinstvenih mineralnih izvora nalazi se starogrčki grad, Hijerapolis (na grčkom: „Sveti grad"). Hijerapolis na izvorima Pamukkale osnovala je pergamska kraljevska dinastija Atalida u 2. vijeku prije nove ere kao lječilište, a mnogi koji su dolazili tu na liječenje, tu su i ostajali do svoje smrti. 

Pamukkale je često posećena turistička atrakcija, ali nije dozvoljeno kupati se u svim izvorima, već samo određenim, što se plaća. Prema jednoj od legendi, koja se vezuje za ovo mjesto, dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi kako bi se podmladili 5 godina.

 

Nemate pravo da postavite komentar