24
Wed, Apr

U svijetu

Rwenzori je planina u srednjoj Africi koja se nalazi na granici Ugande i DR Kongo.

Rwenzori je planina u srednjoj Africi koja se nalazi na granici Ugande i DR Kongo.

N coi chemin 127586 1330625026Ruwenzori Mountains Virunga National ParkPoznata kao mjesečeva  planina, ova planina je gotovo uvijek skrivena ispod debelog pokrivača oblaka i guste magle – i samo nekoliko dana u godini ova treća najviša planina u Africi otkrije svoje ledene grebene i vrhove u punom sjaju.

Planina je prvi put osvojena 1906. godine kada se talijanska ekspedicija popela na vrh i po prvi put u istoriji kreirala precizne mape. Devet je vrhova planine visoko oko 5000 metara, a najviši – Mount Stanley je najviša planina Demokratske Republike Kongo i Ugande, treća najviša u Africi, s visinom od 5109 m. Za razliku od drugih planinskih divova Afrike, uključujući Kilimandžaro i Mount Kenya, Ruwenzori nije vulkanski masiv. Sastoji se od stijena nastalih duboko ispod zemljine površine.

Prema lokalnom jeziku domorodaca “Ruwenzori” znači “kralj magle” ili “kišotvorac”. I to je svakako prikladno ime: pored toga što je gotovo uvijek prekrivena maglom, na ovoj planini kiša i snijeg padaju gotovo svaki dan. Ispod planine Rwenzori izvire rijeka Nil.

10667 Giant Lobelia Rwenzori by boris buschardtRuwenpflanzen 1Rwenzori je planina  poznata po neuobičajeno velikim biljkama i životinjama. Ovdje raste Visoki vrijesak, visoki rođak našeg vrijeska, šaš visok kao ljudi i divovske lobelije visoke i po nekoliko metara. Pored njih žive životinje poput afričke divlje svinje, ubjedljivo najveće divlje svinje u Africi i bijele čiope koje su dvostruko veće od svojih evropskih rođaka.

Botaničari visoki rast tih tropskih vrsta objašnjavaju pomanjkanjem suparničkih stabala, ali i jedinstvenim klimatskim uslovima. Jaki pljuskovi i gusta magla stalno se izmjenjuju sa sunčanim vremenom, a svake noći ima mraza.

 

Nemate pravo da postavite komentar