25
Thu, Apr

U svijetu

Longleat lavirint se nalazi u vrtu jedne vile u Longleatu, u neposrednoj blizini sela Horningsham u Engleskoj.

Longleat lavirint se nalazi u vrtu jedne vile u Longleatu, u neposrednoj blizini sela Horningsham u Engleskoj.

1800px Longleat mazeDizajniran i otvoren 1975. godine, ovaj lavirint se sastoji od 16.000 engleskih tisa (živa ograda), a ukupna dužina staza iznosi čak 2,72 km.

Živa ograda u lavirintu je visoka oko 2.5 metra, a vijuga se oko šest izdignutih mostova i centralnog tornja za posmatranje. Živu ogradu uređuje šest vrtlara kojim treba cijeli mjesec dana da ošišaju i urede ogradu, a ovaj proces se ponavlja svakih 6 mjeseci. No, samo rezanje i uređivanje žive ograde predstavlja samo pola problema. Pravi izazov za vrtlare predstavlja navigacija, a posebno za nove radnike koji se često izgube.

Longleat labirint 1952153409 a8c7447e51 oLabirint je toliko kompleksan da posjetioci nekad satima hodaju kroz njega. Za one koji ne uspiju pronaći izlaz u lavirintu se nalaze i sigurnosni paneli pomoću kojih mogu zatražiti pomoć i zamoliti osoblje da dođe po njih. Neki posjetioci opet varaju pomoću moderne tehnologije. Koriste mobitele i Google maps kako bi preko GPS signala što brže pronašli izlaz.

Pored labirinta, na istom imanju se može pronaći i ogromni safari park u kojem slobodno luta preko 500 egzotičnih životnija.

Nemate pravo da postavite komentar