24
Wed, Apr

U svijetu

Ribari nikad ne moraju razbijat led da bi ulovili ribu, a ako požele mogu pecati i kroz prozor spavaće sobe.

Ribari nikad ne moraju razbijat led da bi ulovili ribu, a ako požele mogu pecati i kroz prozor spavaće sobe.

69811470BOKOD hungaryDva grada Bokod i Oroszlany, smješena oko 80 km zapadno od Budimpešte, se jednim dijelom nalaze na stupovima iznad jezera Bokodi.

Poznate kao plutajuće kuće, one se uglavnom koriste kao vikendice u ljetnim mjesecima, ali neke od njih ribolovci koriste i tokom cijele godine, jer se uprkos ledenim mađarskim zimama, jezero rijetko kad potpuno zaledi.

The Bokodi Lake is seen at dawn near Oroszlany west of Budapest Hungary on July 24th 2015. Credit EPstock photo 66196539Jezero ostaje u svom tečnom stanju tokom ledenih zimskih dana zbog velike elektrane koja ga korsiti za hlađenje postrojenja. Voda neprestano kruži – hladna voda ide u elektranu, a topla se vraća nazad. Ribari nikad ne moraju razbijat led da bi ulovili ribu, a ako požele mogu pecati i kroz prozor spavaće sobe.

Jezero je doživjelo svojih 5 minuta slave tek 2014. godine kada je tražilica Bing iskoristila fotografiju jezera koju su taj dan vidjeli milioni ljudi širom svijeta, a iste godine je korišten u video spotu mađarskog učesnika na Euroviziji.

 

Nemate pravo da postavite komentar