12
Fri, Apr

U svijetu

Pored ljudi, zbog vremenske anomalije ovaj arhipelag je dom brojnim biljnim i životnjskim vrstama.

Pored ljudi, zbog vremenske anomalije ovaj arhipelag je dom brojnim biljnim i životnjskim vrstama.

Lofotska ostrva 1Lofotska ostrva 2Kada pomislimo na sjevernu paralelu poznatu kao Arktički krug obično zamislimo negostoljubivi svijet prekriven snijegom, tamom i ekstremno niskim temperaturama. Iako je ova predstava područja poprilično tačna, ipak postoji jedan izuzetak poznat kao anomalija Arktičkog kruga: Lofotska ostrva, poznatija kao Lofoten.

o LOFOTON ISLANDS 900

Uprkos njihovoj lokaciji unutar Arktičkog kruga, temperatura na Lofotskim ostrvima rijetko pada ispod nule. Zbog miješanja Golfske sa dvije podvodne struje, Lofotska ostrva 3Sjevernoatlantske i Norveške struje, vrijeme u Lofotenu je neuobičajeno toplo, a neki gradovi imaju i godišnji prosjek temperature iznad tačke smrzavanja.

Pored ljudi, zbog vremenske anomalije ovaj arhipelag je dom brojnim biljnim i životnjskim vrstama. More vrvi životom, a u njemu se nalazi i najveći dubinski greben na svijetu, dok se iznad površine vode mogu vidjeti milioni ptica.

Iako su planine u blizini Lofotskih ostrva često prekrivene snijegom i vrijeme može biti nepredvidljivo, ovo područje ostaje poznato kao jedna od najvećih anomalija koja se veže za povišene temperature, s obzirom na svoju geografsku lokaciju.

 

Nemate pravo da postavite komentar